News

Averea șefilor din poliție ”decapitați” după fuga lui Cătălin Cherecheș. Legături puternice în Baia Mare

Decapitările de la vârful MAI, după fuga primarului Cătălin Cherecheș, au vizat mai mulți șefi din poliție cu legături puternice în orașul Baia Mare.
01.12.2023 | 18:02
Averea sefilor din politie decapitati dupa fuga lui Catalin Chereches Legaturi puternice in Baia Mare
Fuga lui Cătălin Cherecheș a dus la demiterea mai multor șefi din poliție / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
16-02-2024
16:24

Erată

Dintr-o eroare editorială pe care ne o asumăm, în colajul foto de deschidere al articolului s-a folosit o imagine greșită, care nu-l reprezintă pe domnul Mihai Vasile Demarcsek, ci pe fostul șef al SIPI Maramureș, căruia i-a succedat în funcție.

Ne cerem scuze public domnului din fotografie, eroarea a fost remediată imediat după ce ne-a fost semnalată și asigurăm toți cititorii că astfel de greșeli pur umane vor fi evitate în viitor de redacția de știri Fanatik.

Apar tot mai multe informații care duc la ipoteza că primarul Cătălin Cherecheș nu doar a profitat de neatenția și oboseala unui agent de la punctul de trecere a frontierei Petea, ci a fost sprijinit în acest sens, iar ”evadarea” lui a fost gândită cu ceva mai multă vreme înainte.

Șeful IPJ Maramureș, trimis adjunct la IPJ Vaslui, după demiterea în scandalul Cherecheș

”Mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureș, important acolo, și-a luat concediu exact în acele zile. Dar această chestiune o va lămuri ancheta”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, la scurtă după fuga lui Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Șeful de poliție despre care vorbea ministrul se numște Mihai Gherman, iar la data ieșirii din țară a lui Cherecheș, ocupa postul de șef interimar al IPJ Maramureș. Gherman a fost numit în această poziție în 2021, prin împuternicire, după ce a fost declarat respins la concursul pentru ocuparea funcției, cu nota 4,80, deși a candidat singur.

Paradoxal, Gherman a căzut tot în picioare. După demiterea sa din fruntea IPJ Maramureș, el a fost numit adjunct la IPJ Vaslui.

ADVERTISEMENT

Mihai Gherman ar fi fost protejatul fostului șef al IGPR

Mihai Gherman este originar din Târgu Lăpuș și, potrivit presei locale, a fost susținut în carieră de fostul șef al IGPR, chestorul general Ioan Buda, originar din Cupșeni, Maramureș. Buda a rămas fără funcție în 2019, după scandalul legat de intervenția poliției în cazul Caracal.

Mihai Gherman a fost numit șef al Poliției Târgu Lăpuș, în 2016, când avea doar 35 de ani, iar doi ani mai târziu a devenit adjunct la IPJ Maramureș.

ADVERTISEMENT

Cadouri de zeci de mii de euro, în declarația de avere

Mihai Gherman locuiește în Baia Mare, alături de soția lui, Corina, contabil la ISJ Maramureș. Cei doi au împreună un apartament de 115 mp achiziționat în 2019, dar și unul de 60 mp, în Cluj-Napoca, pe care-l închiriază cu 3.600 de euro pe an.

Cei doi soți au un credit bancar de 400.000 de lei, și au primit, în 2022, un cadou de 30.000 de lei de la două persoane fizice: Ioan Buda și Iov Gherman. În anul precedent, aceleași persoane le-au făcut soților Gherman un cadou 38.000 de euro, iar în 2021, darul a fost de 50.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Victor Ștefan Ivașcu, de la pașapoarte la cabinetul ministrului, în doar zece ani

Legături cu Baia Mare are și inspectorul general al Poliției de Frontieră, demis și el în contextul fugii lui Cătălin Cherecheș. Victor Ștefan Ivașcu este maramureșean, născut în comuna Moisei.

Ivașcu și-a început cariera ca simplu ofițer la serviciul Pașapoarte din Baia Mare, după care a avut o ascensiune rapidă: șef al serviciului de permise Sibiu, consilier la cabinetul ministrului de interne Lucian Bode, director general adjunct al Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, și apoi șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Legătura cu ”blonda lui Boc”

În 2021, ziare.com a scris că Victor Ștefan Ivașcu are o relație amoroasă cu Ștefania Gabriela Ferencz, care la doar 25 de ani era șefă de cabinet a premierului Emil Boc.

Poreclită la acea vreme ”blonda lui Boc”, Gabriela Ferencz a fost și secretar general al Guvernului, iar ultimul an și l-a petrecut ultimul an în funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, funcție ocupată prin detașare tot în vremea mandatului lui Lucian Bode. Ferencz mai apare în consiliile de administrație la EximBank și CNAIR, având un venit mediu lunar de peste 7.300 de euro pe lună.

Pe de altă parte, Ivașcu trăiește doar din salariul de la poliție. În jur de 11.300 de lei a câștigat fostul șef al grănicerilor, în ultimul an. El nu are case, terenuri sau alte bunuri, în schimb a acordat un împrumut de 260.000 de lei și de plătit 200.000 de lei unei persoane fizice, până în 2030.

Șeful demis al serviciului secret din poliția Maramureș are două vile în Baia Mare

Un alt șef schimbat după fuga lui Cătălin Cherecheș este Mihai Vasile Demarcsek, șeful Serviciului Județean de Protecție Maramureș (serviciul secret al Poliției, fostul ”Doi și-un sfert”).

Demarcsek și soția lui dețin două vile în Baia Mare și o o casă de vacanță în Chiuzbaia, Maramureș, precum și un apartament la Cluj. Ei mai au șase autovehicule, conturi bancare totalizând 49.000 de lei și două credite de 100.000 de lei. Mihai Vasile Demarcsek a câștigat, în medie, 9.100 de lei pe lună, iar soția lui, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, 7.752 de lei, lunar, în cursul anului 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: