News

Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară. Alimente contaminate cu substanțe cancerigene pe rafturi

Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară: au fost descoperite mai multe alimente cu substanțe cancerigene pe rafturi.
05.04.2023 | 20:16
Avertisment al Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara Alimente contaminate cu substante cancerigene pe rafturi
Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară. Specialiștii au detectat substanțe cancerigene, zece la număr, în mai multe alimente din Uniunea Europeană. În acest context a fost lansată o alertă, într-un aviz publicat la finele lunii martie privind riscul pentru sănătatea publică. Problema e prezența în alimente a nitrozaminelor.

Avertisment al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară

”Nitrozaminele sunt compuși chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar care au potențial cancerigen extrem de ridicat”, arată specialiștii. Chestiunea nitrozaminelor face obiectul cercetărilor în special în domeniul toxicologiei alimentare.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană e cea care a solicitat o astfel de evaluare, evaluare care a concluzionat că 10 nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene și genotoxice, deci pot deteriora ADN-ul oamenilor. ”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populației UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente este un motiv de îngrijorare pentru sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, președintele Grupului EFSA, conform DC News.ro.

Cea mai mare problemă pe piața europeană ar reprezenta-o produsele din carne. În primă fază oamenilor le este recomandat să consume mai puțină carne și să aleagă o varietate mai largă de alimente neprocesate, pentru a reduce ”aportul” de nitrozamine.

ADVERTISEMENT

O altă evaluare EFSA indică prezența nitraților și nitriților în aceste alimente, în special în produse pentru condimentarea cărnii sau alte produse perisabile. Această evaluare va fi discutată la nivelul Comisiei Europene care va transmite tuturor autorităților naționale ce măsuri se vor impune pentru a proteja populația.

Potrivit Evenimentul Zilei, onco-fitoterapeutul Marius Văduva a alcătuit un top al celor mai periculoase alimente de pe rafturi pentru sănătatea tuturor. ”Pe primul plan nu pun zahărul, cum spune toată lumea. Pe primul plan eu pun uleiul de palmier. Ați văzut? Și pe cine ați auzit că avem epidemie de cancere?

ADVERTISEMENT

Vă dau studii medicale randomizate făcute în Spania și confirmate de Cambridge care îți arată că uleiul de palmier, în speță acidul palmitic din uleiul de palmier, este primul cancerigen care poate să grăbească metastazele din corpul uman”, a explicat Marius Văduva, potrivit emisiunii iThink cu Iusti Fudulu.

”Zahărul este al doilea. Într-adevăr, după uleiul de palmier, zahărul este al doilea. Dar al treilea – și nu vorbim doar de cancer – este laptele de vacă. L-aș interzice! În primul rând este foarte dăunător pentru sistemul nostru digestiv și intestinal”, explică onco-fitoterapeutul.

ADVERTISEMENT

Așadar, amatorii de zahăr, lapte de vacă și produse care conțin ulei de palmier (multe dulciuri în special cremele de uns pe pâine), ar trebui să se gândească de două ori înainte de a consuma aceste alimente. Așa cum era de așteptat, carnea rămâne un alt aliment toxic, în special cea de vită.

”Carnea roșie ar trebui să o limităm pe cât posibil în momentul ăsta. V-aș spune carnea de vită pentru că în momentul ăsta este foarte injectată. Sunt o grămadă de pacienți care ajung la spital cu rezistență la bacterii, din cauza antibioticelor care se dau la vite”, a completat specialistul. De asemenea, băuturile carbogazoase și produsele de tip fast food, în special prăjelile, sunt foarte toxice.

ADVERTISEMENT