News

Avertisment al medicilor: Există riscul apariției unei duble epidemii – de gripă și de COVID-19

Avertisment al medicilor lansat înaintea iernii și care se referă chiar și la persoanele vaccinate
16.10.2021 | 09:18
Avertisment al medicilor Exista riscul aparitiei unei duble epidemii  de gripa si de COVID19
ADVERTISEMENT

Am putea avea o iarnă lungă și grea dacă nu respectăm câteva reguli clare. Specialiștii atrag atenția și spun că persoanele vaccinate nu mai sunt la fel de atente. Ceea ce ar putea duce la o epidemie de gripă pe lângă cea de COVID-19 cu care planeta se luptă deja.

După ce anul trecut aproape că nici nu a existat, restricțiile fiind unele puternice pentru combaterea coronavirusului, situația s-ar putea schimba total acum.

ADVERTISEMENT

Avertisment al specialiștilor

Aspectul este evidențiat chiar și într-un studiu publicat în revista „Nature” și care examinează evoluția gripei și a altor boli infecțioase.

De exemplu, anul trecut, aproape că nici nu au existat cazuri de gripă în rândul copiilor. Mai mult decât atât și episoadele de rinovirus au fost reduse cu o treime.

ADVERTISEMENT

Alberto Villani, directorul departamentului de pediatrie de la Spitalul de Copii „Bambino Gesù” din Roma spune că în 2021 există deja pacienți cu adenovirus și alte virusuri respiratorii, într-un procent egal cu cel înregistrat până acum în timpul întregii pandemii.

Au apărut și primele cazuri de gripă în Italia, acestea fiind raportate la Torino și Milano, odată cu scăderea temperaturilor, deși o mare parte a populației este vaccinată împotriva Covid și s-a renunțat la diverse restricții.

ADVERTISEMENT

„Gândul că sistemul nostru imunitar s-a schimbat sau a slăbit semnificativ și că gripa sau alte infecții ne pot ataca mai frecvent sau mai grav este o ipoteză destul de îndepărtată în opinia mea”, a zis Pier Luigi Lopalco, profesor la Universitatea din Salento

Expertul a tras și el un semnal de alarmă. „Deoarece, în medie, gripa nu ne lovește în fiecare an, ci o dată la patru ani, toamna și iarna viitoare ar putea exista un exces de cazuri care nu au apărut anul trecut, într-un fel de efect de recuperare”, a mai zis Lopalco.

ADVERTISEMENT

„În plus față de vaccin, menținerea anumitor precauții, cum ar fi purtarea unei măști, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor vor continua să ne apere.

Ceea ce provoacă epidemia de gripă, circulația puternică a virusului, este o combinație de factori: temperaturile scăzute și statul în casă, împreună cu contactele sociale, faptul că ne întâlnim.

Chiar și atunci când sunt vaccinați, măștile și distanța reduc riscurile”, a mai adăugat Lopalco

ADVERTISEMENT
Tags: