News

Avertisment de la ANM: se întorc ninsorile în România. În ce zonă se va depune un strat de zăpadă

Meteorologii ANM vorbesc despre reîntoarcerea ninsorilor în anumite zone din România, cu toate că oamenii sperau că au scăpat definitiv de iarnă.
06.03.2024 | 11:17
Avertisment de la ANM se intorc ninsorile in Romania In ce zona se va depune un strat de zapada
Avertisment de la ANM: se întorc ninsorile în România. În ce zonă se va depune un strat de zăpadă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit meteorologilor, informarea meteo e valabilă începând de miercuri, 6 martie, de la ora 15:00, până joi, 7 martie, la ora 20:00. Vor fi afectate de ploi, lapoviță și chiar ninsoare Banatul, Crișana, Transilvania, Oltenia și vestul Moldovei. Cu mențiunea că în zona montană va ninge și se va depune un strat de zăpadă.

Avertisment de la ANM: se întorc ninsorile în România

”În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații, local moderate cantitativ, în Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia și vestul Moldovei. Mai ales în zonele deluroase și montane se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp și izolat peste 20 l/mp. Vor fi ploi, iar pe parcursul nopții, în Transilvania și Subcarpații Moldovei vor fi precipitații mixte.

ADVERTISEMENT

La munte vor predomina treptat ninsorile și se va depune strat de zăpadă”, se arată pe site-ul ANM. Specialiștii ANM avertizau încă de acum câteva zile că țara noastră va fi lovită din nou de un ciclon mediteranean, astfel se explică vremea atipică și capricioasă pentru această perioadă din an.

Așadar, meteorologii transmiteau că vremea se va răci semnificativ, în special pe timpul nopții, iar temperaturile slabe vor fi însoțite de ninsori. ”Extinderea spre sud a unui câmp de presiune ridicată în regiunea scandinavă va determina pătrunderea un aer rece dinspre nord-est.

ADVERTISEMENT

Răcirea se va resimți astăzi, în nord-estul țării, urmând să se extindă și în restul regiunilor de la noapte. Temperaturile scăzute vor fi însoțite de ploi slabe și moderate în mai multe zone ale țării, în timp ce la munte va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri destul de consistent.

Deși în zonele joase vor predomina ploile, trecător se vor semnala și precipitații mixte, mai ales în zonele mai înalte de deal și podiș din sud-estul Transilvaniei și Moldova”, mai transmit specialiștii. Totodată, în 7 martie temperaturile vor fi cuprinse între 2 și 7 grade Celsius în majoritatea țării.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu vorbește despre vremea capricioasă din România

Directorul ANM Elena Mateescu a comentat vremea capricioasă din România și a subliniat că e posibil ca în anumite regiuni din țară locuitorii să întâlnească ”praf saharian”. ”Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia.

Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a declarat Elena Mateescu. Cert e că directorul ANM vorbește despre o primăvară foarte caldă, în ciuda acestor două zile atipice. Așadar, românii vor avea 19 grade Celsius începând cu 8-10 martie.

ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizau că luna februarie a fost neobișnuit de caldă, în timp ce iarna anului 2023 a fost cea mai caldă iarnă din istorie. ”Trebuie să facem o mențiune, pentru că datele deja sunt încheiate la nivelul lunii februarie, o abatere termică de 7° pozitivă față de normalul termic al unei luni februarie.

Asta clasează luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului. Și nu în ultimul rând și iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°, respectiv 3,88° Celsius”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT