News

Avertisment pentru șoferii români. Ce se poate întâmpla după ce plafonarea tarifelor RCA expiră: “Trebuie să vină cu capital”

Șoferii români au parte de un avertisment și au aflat ce se poate întâmpla după ce plafonarea tarifelor RCA expiră, mai ales după ce Euroins a falimentat.
13.06.2023 | 07:13
Avertisment pentru soferii romani Ce se poate intampla dupa ce plafonarea tarifelor RCA expira Trebuie sa vina cu capital
Avertisment pentru șoferii români. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, piața va avea de suferit după falimentul Euroins, astfel că toate companiile rămase ar putea fi tentate să preia clienții, care sunt mult prea mulți, și ar putea intra în incapacitate de plată. Această plafonare a tarifelor va expira la toamnă, moment în care e foarte probabil ca polițele RCA să fie scumpite.

Avertisment pentru șoferii români

Legea spune că polițele Euroins mai sunt valabile până pe 8 septembrie, iar piața asigurărilor poate suferi un dezechilibru major atunci când șoferii de la Euroins vor să-și refacă aceste polițe. Conform Observatornews, Sergiu Costache, expert asigurări, transmite că sunt șanse mari ca oamenii să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar de la toamnă.

ADVERTISEMENT

”Clientul de RCA cumpără la preţul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori. Şi atunci trebuie să vină cu capital. În această situaţie, o companie ar putea prelua prea mulţi clienţi, pentru care să nu aibă bani de despăgubiri. Şapte firme de asigurări au mai rămas acum pe piaţă”, explică expertul.

Statul român avea în plan ca CEC Bank să intre pe piața de asigurări și să emită polițe RCA cândva din luna mai. Momentan nu se aude nimic concret despre acest plan, remarcă sursa citată. Potrivit unor surse din piață ar exista trei companii care așteaptă să intre în joc, însă nu a fost anunțat nimic concret.

ADVERTISEMENT

Cert e că în octombrie, atunci când expiră plafonarea, sunt toate șansele ca tarifele RCA să sară în aer. ”Preţurile vor sări în sus. Peste 50%. Toate aceste probleme ale noastre se vor revărsa asupra viitorului Guvern”, transmite Vasile Ștefănescu, președinte COTAR. Principalul motiv al scumpirii RCA e reprezentat de contribuția mărită pe care companiile trebuie să o plătească Fondului de Garantare. Așadar, după șase luni în care au fost obligate să mențină un anumit preț, companiile sunt nerăbdătoare să mărească prețul și să-și recupereze din pierderi, din toamnă.

Între timp, trebuie știut că polițele RCA Euroins mai sunt valabile până la început de septembrie. “Tribunalul București dispune deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie 2023″, transmite ASF într-un comunicat, conform Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

De altfel, ASF a decis încă din martie ”să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept”, potrivit unui comunicat oficial.

Situația devenea critică pe piața asigurărilor auto, acolo unde un alt mare asigurator dăduse faliment în trecut. În aceste condiții, șoferii au intrat în panică pentru că se obișnuiseră cu prețurile foarte mici practicate de Euroins, de altfel și motivul pentru care compania a ajuns să-și piardă licența și să intre în faliment.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat, totuși, că șoferii asigurați la Euroins pot oricând să renunțe la asigurare și să nu mai aștepte 8 septembrie, astfel că au dreptul să-și aleagă un alt asigurator autorizat încă de pe acum. ”Dacă nu există daune pe polița veche, șoferii vor putea să-și recupereze diferența de primă de la FGA. În funcție de fiecare etapă parcursă, FGA face actualizări privind situația Euroins și a polițelor încheiate”, explicau specialiștii în domeniu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
Greşeală uriaşă a Simonei Halep! Ion Țiriac a rupt tăcerea: Pot să spun...
Greşeală uriaşă a Simonei Halep! Ion Țiriac a rupt tăcerea: Pot să spun cu mâna pe Biblie
Unde va ninge de Sfântul Nicolae. Vești de ultimă oră de la ANM
Unde va ninge de Sfântul Nicolae. Vești de ultimă oră de la ANM
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română