Cum era de așteptat, piața va avea de suferit după falimentul Euroins, astfel că toate companiile rămase ar putea fi tentate să preia clienții, care sunt mult prea mulți, și ar putea intra în incapacitate de plată. Această plafonare a tarifelor va expira la toamnă, moment în care e foarte probabil ca polițele RCA să fie scumpite.
Legea spune că polițele Euroins mai sunt valabile până pe 8 septembrie, iar piața asigurărilor poate suferi un dezechilibru major atunci când șoferii de la Euroins vor să-și refacă aceste polițe. Conform Observatornews, Sergiu Costache, expert asigurări, transmite că sunt șanse mari ca oamenii să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar de la toamnă.
”Clientul de RCA cumpără la preţul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori. Şi atunci trebuie să vină cu capital. În această situaţie, o companie ar putea prelua prea mulţi clienţi, pentru care să nu aibă bani de despăgubiri. Şapte firme de asigurări au mai rămas acum pe piaţă”, explică expertul.
Statul român avea în plan ca CEC Bank să intre pe piața de asigurări și să emită polițe RCA cândva din luna mai. Momentan nu se aude nimic concret despre acest plan, remarcă sursa citată. Potrivit unor surse din piață ar exista trei companii care așteaptă să intre în joc, însă nu a fost anunțat nimic concret.
Cert e că în octombrie, atunci când expiră plafonarea, sunt toate șansele ca tarifele RCA să sară în aer. ”Preţurile vor sări în sus. Peste 50%. Toate aceste probleme ale noastre se vor revărsa asupra viitorului Guvern”, transmite Vasile Ștefănescu, președinte COTAR. Principalul motiv al scumpirii RCA e reprezentat de contribuția mărită pe care companiile trebuie să o plătească Fondului de Garantare. Așadar, după șase luni în care au fost obligate să mențină un anumit preț, companiile sunt nerăbdătoare să mărească prețul și să-și recupereze din pierderi, din toamnă.
Între timp, trebuie știut că polițele RCA Euroins mai sunt valabile până la început de septembrie. “Tribunalul București dispune deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie 2023″, transmite ASF într-un comunicat, conform Avocatnet.ro.
De altfel, ASF a decis încă din martie ”să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept”, potrivit unui comunicat oficial.
Situația devenea critică pe piața asigurărilor auto, acolo unde un alt mare asigurator dăduse faliment în trecut. În aceste condiții, șoferii au intrat în panică pentru că se obișnuiseră cu prețurile foarte mici practicate de Euroins, de altfel și motivul pentru care compania a ajuns să-și piardă licența și să intre în faliment.
Trebuie menționat, totuși, că șoferii asigurați la Euroins pot oricând să renunțe la asigurare și să nu mai aștepte 8 septembrie, astfel că au dreptul să-și aleagă un alt asigurator autorizat încă de pe acum. ”Dacă nu există daune pe polița veche, șoferii vor putea să-și recupereze diferența de primă de la FGA. În funcție de fiecare etapă parcursă, FGA face actualizări privind situația Euroins și a polițelor încheiate”, explicau specialiștii în domeniu.