News

Avertisment pentru șoferii români. Ce se poate întâmpla după ce plafonarea tarifelor RCA expiră: “Trebuie să vină cu capital”

Șoferii români au parte de un avertisment și au aflat ce se poate întâmpla după ce plafonarea tarifelor RCA expiră, mai ales după ce Euroins a falimentat.
13.06.2023 | 07:13
Avertisment pentru soferii romani Ce se poate intampla dupa ce plafonarea tarifelor RCA expira Trebuie sa vina cu capital
Avertisment pentru șoferii români. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, piața va avea de suferit după falimentul Euroins, astfel că toate companiile rămase ar putea fi tentate să preia clienții, care sunt mult prea mulți, și ar putea intra în incapacitate de plată. Această plafonare a tarifelor va expira la toamnă, moment în care e foarte probabil ca polițele RCA să fie scumpite.

Avertisment pentru șoferii români

Legea spune că polițele Euroins mai sunt valabile până pe 8 septembrie, iar piața asigurărilor poate suferi un dezechilibru major atunci când șoferii de la Euroins vor să-și refacă aceste polițe. Conform Observatornews, Sergiu Costache, expert asigurări, transmite că sunt șanse mari ca oamenii să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar de la toamnă.

ADVERTISEMENT

”Clientul de RCA cumpără la preţul cel mai mic. S-ar putea ca anumite companii, pe anumite segmente, să primească mai multe poliţe decât şi-ar dori. Şi atunci trebuie să vină cu capital. În această situaţie, o companie ar putea prelua prea mulţi clienţi, pentru care să nu aibă bani de despăgubiri. Şapte firme de asigurări au mai rămas acum pe piaţă”, explică expertul.

Statul român avea în plan ca CEC Bank să intre pe piața de asigurări și să emită polițe RCA cândva din luna mai. Momentan nu se aude nimic concret despre acest plan, remarcă sursa citată. Potrivit unor surse din piață ar exista trei companii care așteaptă să intre în joc, însă nu a fost anunțat nimic concret.

ADVERTISEMENT

Cert e că în octombrie, atunci când expiră plafonarea, sunt toate șansele ca tarifele RCA să sară în aer. ”Preţurile vor sări în sus. Peste 50%. Toate aceste probleme ale noastre se vor revărsa asupra viitorului Guvern”, transmite Vasile Ștefănescu, președinte COTAR. Principalul motiv al scumpirii RCA e reprezentat de contribuția mărită pe care companiile trebuie să o plătească Fondului de Garantare. Așadar, după șase luni în care au fost obligate să mențină un anumit preț, companiile sunt nerăbdătoare să mărească prețul și să-și recupereze din pierderi, din toamnă.

Între timp, trebuie știut că polițele RCA Euroins mai sunt valabile până la început de septembrie. “Tribunalul București dispune deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, mai sunt valabile până la data de 8 septembrie 2023″, transmite ASF într-un comunicat, conform Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

De altfel, ASF a decis încă din martie ”să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept”, potrivit unui comunicat oficial.

Situația devenea critică pe piața asigurărilor auto, acolo unde un alt mare asigurator dăduse faliment în trecut. În aceste condiții, șoferii au intrat în panică pentru că se obișnuiseră cu prețurile foarte mici practicate de Euroins, de altfel și motivul pentru care compania a ajuns să-și piardă licența și să intre în faliment.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat, totuși, că șoferii asigurați la Euroins pot oricând să renunțe la asigurare și să nu mai aștepte 8 septembrie, astfel că au dreptul să-și aleagă un alt asigurator autorizat încă de pe acum. ”Dacă nu există daune pe polița veche, șoferii vor putea să-și recupereze diferența de primă de la FGA. În funcție de fiecare etapă parcursă, FGA face actualizări privind situația Euroins și a polițelor încheiate”, explicau specialiștii în domeniu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48...
Imagini rare cu fiica cea mare a lui Ilie Năstase. Nathalie are 48 de ani şi este o persoană extrem de discretă
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată