Marți, 11 aprilie, Euroins Insurance Group (EIG) a anunțat că a demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Prin această măsură i s-a revocat licența de funcționare.
Prin procedura inițiată în cursul acestei zile, Euroins dorește să obțină o anulare a deciziei ASF din 17 martie 2023. În urmă cu mai puțin de o lună, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății.
ASF a anunțat la acea dată că a constatat indicii ale stării de insolvență a companiei. În paralel, ASF a hotărât promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. El avea sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
În prezent, Euroins a contraatacat decizia ASF. Pe lângă acțiunea în justiție, Eurohold şi BERD, acţionari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF şi FGA o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA, susţin reprezentanţii Eurohold, citați de Agerpres.
Criza declanșată de ieșirea forțată a Euroins de pe piața RCA a afectat peste 2,7 milioane de români. În aceste condiții, Euroins propune transferul portofoliului său către EIG Re.
Prin acest acord de transfer, EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare. Compania specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS).
”Acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru punerea în aplicare a acestei măsuri. Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA”, anunță Euroins.
Euroins susține că, prin revocarea licenței sale, ASF a desființat un ecosistem economic care a menținut mii de locuri de muncă în toată țara. Bulgarii spun că astfel a fost păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei. Aceștia vorbesc de impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane.
Prin atacul în justiție, Euroins Insurance Group cere ASF să anuleze revocarea licenței de funcționare. Grupul spune că decizia din martie a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD. Acesta ar avea o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp.
”În ultimii 10 ani, începând cu 2013 inclusiv, Euroins România a plătit la bugetul de stat aproape 650 de milioane de lei. Alte aproape 125 milioane de lei reprezintă contribuția specială la ASF. Ea a fost crescută la începutul anului 2022 de la 1% la 2,5%, și apoi la 4%. Ca o consecință directă a acestei creșteri, Euroins România a plătit către ASF, în 2022, aproape 67 de milioane de lei.
În plus, Euroins România a plătit brokerilor din România aproape 2,4 miliarde de lei. Vorbim de comisioane, dintre care peste jumătate de miliard de lei doar în 2022”, transmite compania.