Barcelona și-a avertizat fanii să fie ”prudenți și discreți” dacă vor călători în Arabia Saudită pentru Supercupa Spaniei săptămâna aceasta, într-un mesaj care le transmite fanilor să ”respecte cu strictețe obiceiurile și obiceiurile țării”. Cu toate acestea, decizia catalanilor de a posta o serie lungă de recomandări ”pentru străinii din Arabia Saudită” a fost criticată de Human Rights Watch.
Organizația prentru drepturile omului consideră că avertismentul Barcelonei e insuficient pentru a-i proteja pe fani, într-o țară unde drepturile omului sunt ca și inexistente. Cert e că într-o postare de pe site-ul Barcelonei, clubul catalan emis o serie de instrucțiuni care să fie respectate cu strictețe de orice fan ar dori să călătorească în Arabia Saudită pentru meciul cu Osasuna.
”FC Barcelona și Federația Spaniolă de Fotbal, sub instrucțiunile ambasadei Spaniei la Riad, au pregătit o serie de recomandări de siguranță pentru suporterii care călătoresc în Arabia Saudită”, este menționat pe pagină, înainte de a enumera îndrumări importante pentru fani. Așadar, printre altele, fanii sunt sfătuiți să respecte obiceiurile locale și să fie extrem de precauți atunci când ies din orașele mari.
Mai mult, fanii sunt rugați în mod expres să evite ”adunările mari de oameni”, dar și orice ”activități pe care guvernul le consideră a fi încălcări ale păcii sociale și ordinii publice”. O mare problemă o vor avea fanii LGBTQ+ ai Barcelonei, care riscă ”penalități severe” chiar și dacă ar posta pe rețelele de socializare despre ”experiența lor”.
”Oamenii sunt sfătuiți să fie respectuoși și prudenți atunci când vine vorba de manifestări publice de afecțiune”, este menționat în mesaj. Așadar, fără țineri de mână sau săruturi între fani, indiferent de sex. ”Comportamentul indecent, inclusiv orice acțiune de natură sexuală, poate duce la consecințe juridice grave pentru străini.
Relațiile între persoane de același sex pot fi, de asemenea, supuse unor pedepse severe, precum și manifestări deschise de sprijin pentru cauzele LGBTI, chiar și pe rețelele de socializare”, au transmis catalanii. În replică, Minky Worden, directorul inițiativelor globale la Human Rights Watch, a declarat că briefingul a arătat oarecum cât de complicat e să organizezi un meci de fotbal în Arabia Saudită atunci când sunt implicați fani din lumea civilizată, europeană.
”Văd un decalaj în informații pentru femeile care sunt fani Barcelona. Poate se presupune că nu există sau că au aceleași nevoi ca fanii bărbați, ceea ce este pur și simplu incorect. Sistemul de tutelă saudit prezintă pentru femei riscuri care nu sunt deloc luate în considerare. De asemenea, nu se menționează riscurile în ceea ce privește securitatea informațiilor.
Acest briefing servește ca o reamintire a faptului că în prezent nu există un cadru pentru drepturile omului pentru fani, jucători, jurnaliști sau oricine altcineva care călătorește în Arabia Saudită pentru un eveniment sportiv. Aceasta este principala problemă și ceea ce este necesar este diligența necesară pentru a stabili riscurile pe care le-ar putea confrunta oamenii”, a adăugat Worden.
Arabia Saudită, țară unde zeci de oameni sunt executați în continuare în fiecare an în piețele publice, la fel ca în evul mediu, a devenit tot mai populară în rândul lumii bune a fotbalului după ce a cumpărat cu miliarde de dolari bunăvoința fotbaliștilor și a mai marilor fotbalului european și mondial. Drept dovadă, toată lumea este impresionată și fericită că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială la fotbal în 2034, în timp ce Cristiano Ronaldo dă zeci de goluri pe an într-un campionat mediocru unde este plătit faraonic.