Sport

Xavi, la primul trofeu ca antrenor al Barcelonei! Cum a intrat în istoria catalanilor după ce a câştigat Supercupa Spaniei

Xavi a reuşit să câştige primul trofeu ca antrenor al Barcelonei. Fostul mare jucător al catalanilor a adus Supercupa Spaniei în vitrina echipei de pe "Camp Nou".
15.01.2023 | 22:54
Xavi la primul trofeu ca antrenor al Barcelonei Cum a intrat in istoria catalanilor dupa ce a castigat Supercupa Spaniei
Xavi a câştigat primul trofeu ca antrenor al Barcelonei
ADVERTISEMENT

Barcelona a învins-o pe Real Madrid, scor 3-1, în finala Supercupei Spaniei şi catalanii au câştigat primul trofeu al sezonului 2022-2023. Cu această ocazie, Xavi şi-a adăugat cel dintâi titlu ca antrenor al catalanilor şi a intrat în istoria clubului de pe “Camp Nou”.

Xavi, primul trofeu ca antrenor al Barcelonei. Mai avea şapte titluri cu Al Sadd

Numit la cârma Barcelonei pe 6 noiembrie 2021, Xavi a reuşit în sfârşit să câştige primul trofeu ca antrenor al catalanilor. Tehnicianul de 42 de ani a trebuit să treacă peste două momente foarte grele în acest mandat, după ce catalanii au fost eliminaţi în două sezoane consecutive din grupele Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Xavi şi-a început cariera de antrenor, pe 28 mai 2019, la Al Sadd, echipă de unde s-a retras ca fotbalist în acelaşi an. Alături de formaţia din Qatar, fostul mare jucător al Barcelonei a reuşit să câştige şapte trofee, prin care s-a numărat şi un titlu de campion.

Pentru a-l aduce pe “Camp Nou”, oficialii Barcelonei au trebuit să plătească 5.000.000 de euro, clauza de reziliere a contractului dintre Xavi şi Al Sadd. Până în prezent, fostul mijlocaş a strâns 62 de meciuri ca antrenor al catalanilor, cu 38 de victorii, 12 remize şi 12 înfrângeri.

ADVERTISEMENT

Xavi, în galeria selectă a celor care au câştigat trofee alături de FC Barcelona

Xavi a devenit al 14-lea antrenor care câştigă cel puţin un trofeu cu Barcelona, după ce a reuşit acest lucru şi ca jucător al catalanilor. Ca fotbalist, actualul tehnician al formaţiei blaugrana are 25 de trofee câştigate, printre care şi trei Ligi ale Campionilor.

Din palmaresul lui Xavi mai fac parte şi alte şase Supercupe ale Spaniei, iar în trei ocazii a fost căpitan al echipei de pe “Camp Nou”. Acum, tehnicianul de 42 de ani a reuşit să câştige trofeul şi din calitatea de antrenor.

ADVERTISEMENT

Jack Greenwell, Romà Forns, Franz Platko, Juan José Nogués, Josep Samitier, Enrique Fernández, José Gonzalvo, Joaquim Rifé, Johan Cruyff, Luis Enrique, Ernesto Valverde şi Ronald Koeman sunt ceilalţi antrenori ai Barcelonei care au câştigat trofee şi în perioada în care au fost jucători ai catalanilor.

Xavi, la a doua victorie clară în El Clasico

Pentru Xavi, finala Supercupei Spaniei 2023 a fost al patrulea El Clasico din cariera de antrenor. Primul l-a jucat în urmă cu un an, pe 12 ianuarie 2022, în semifinalele Supercupei Spaniei, când Real Madrid s-a impus cu 3-2.

ADVERTISEMENT

Pe 20 martie 2022, Xavi a obţinut prima victorie în El Clasico, iar succesul a fost unul foarte clar. Barcelona a învins-o, pe “Santiago Bernabeu”, pe Real Madrid, scor 4-0, un rezultat la care nu se aşteptau prea mulţi suporteri blaugrana.

În turul sezonului 2022-2023 din La Liga, Real Madrid şi-a luat revanşa şi a învins-o pe Barcelona, scor 3-1. Rezultatul s-a repetat în Supercupa Spaniei, dar pentru formaţia blaugrana, iar catalanii şi-au dominat copios rivalii, iar golul de onoare al “galacticilor” a venit abia în prelungiri.

ADVERTISEMENT
Tags: