News

Avertismentul disperat al medicilor, după ce bilanțul pacienților Covid spitalizați s-a triplat: „Există șansa să ne periclităm iarăși un Paște”

05.03.2021 | 07:33
Avertismentul disperat al medicilor dupa ce bilantul pacientilor Covid spitalizati sa triplat Exista sansa sa ne periclitam iarasi un Paste
ADVERTISEMENT

Valul trei al pandemiei Covid-19, asupra căruia specialiștii sanitari au avertizat încă de la sfârșitul anului trecut, își face, din păcate, simțită prezența și în România. Dacă luna trecută păreau stăpâne pe situație și cereau deschiderea unor circuite pentru toate celelalte patologii, spitalele care tratează pacienți infectați se află acum pe marginea prăpastiei, iar medicii sunt convinși că ne așteaptă vremuri grele, mai ales în absența unor măsuri urgente.

Lucrurile nu stau bine şi există ”şansa” să ne periclităm iarăşi un Paşte din cauza faptului că nu respectăm nişte reguli minime, avertizează Marius Ionescu, şeful secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina, pentru adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Printr-o situație deloc îmbucurătoare trece în aceste momente și spitalul suport-Covid-19 din Caracal, ale cărui secții de terapie intensivă sunt ocupate aproape zilnic la capacitate maximă. „Nu mai am curaj să vorbesc, pentru că există un risc foarte mare. Noi, ca să facem asta, trebuie să scădem din numărul de paturi de COVID, or dacă iar se va reveni…”, managerul Liviu Radu, cel care solicitase DSP-ului, cu o lună în urmă, permisiunea să deschidă unitatea medicală și pentru pacienții cu alte afecțiuni.

Cazurile de Covid care necesită spitalizare s-au triplat într-o lună. Medicii sunt de părere că ne așteaptă încă un Paște cu restricții

Practic, e a doua oară când nu ne învăţăm lecţia. La fel cum a fost în toamnă este şi acum, vedem ce se întâmplă în vestul Europei, cum creşte numărul de cazuri, cum sunt suprasolicitate din nou toate sistemele, atât de Boli Infecţioase, cât şi de UPU, cât şi de Terapie Intensivă, şi noi în continuare stăm pe roze şi ne gândim cum să mai relaxăm situaţiile, cum este cazul Bucureştiului, sau cazul altor localităţi.

ADVERTISEMENT

Eu chiar am şi spus să aşteptăm măcar o lună de zile după deschiderea şcolilor, ca să vedem exact ce se întâmplă. Măcar o lună. Şi uitaţi că spre asta ne îndreptăm. Cam pe 8 februarie s-au deschis şcolile, suntem la început de martie, uitaţi cât a crescut numărul de cazuri.

Undeva la începutul lunii februarie aveam chiar şi în jur de 20 de pacienţi, 17-19 pacienţi pozitivi, aveam o relaxare din punct de vedere al gărzilor, mai respiram şi noi un pic, acuma avem 60. Dar era de aşteptat.

ADVERTISEMENT

Noi suntem la fel de bine pregătiţi, poate un pic mai obosiţi ca data trecută, dar, încă o dată, lucrurile nu stau bine şi există «şansa» să ne periclităm iarăşi un Paşte, din cauza faptului că nu respectăm nişte reguli minime”, a declarat Marius Ionescu, şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Îngrijorător nu este doar numărul pacienţilor Covid internați în ultima perioadă, ci şi gravitatea cazurilor. Pentru că preferă să se trateze acasă până când simptomele îi îngrijorează cu adevărat, lucrurile scapă mai mereu de sub control, explică medicul.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme ajung foarte târziu. Ultimul pacient pe care l-am avut sosit târziu zăcea de două săptămâni la domiciliu. L-au luat de acasă cu 64 saturaţie în aerul atmosferic, pe oxigen, în UPU, abia ajungea pe la 78.

L-am ţinut numai şi numai pe două surse şi ulterior a avut şansa să nu aibă afectare pulmonară chiar atât de mare pe cât mă aşteptam şi între timp l-am şi vindecat, este la domiciliu, cu concentrator de oxigen. A fost unul dintre norocoşi, alţii, care vin şi după 7 zile, sau 5 zile de stat acasă, vin făcuţi praf”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT