News

Avertismentul ministrului Muncii pentru beneficiarii de ajutor social: „Celor apți nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a afirmat că persoanele apte care beneficiază de venitul minim vor pierde acest ajutor, dacă nu vor să muncească.
11.02.2023 | 19:53
Avertismentul ministrului Muncii pentru beneficiarii de ajutor social Celor apti nu le mai acord niciun sprijin daca nu vor sa munceasca
Ministrul Muncii, Marius Budăi/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Alba-Iulia, că va fi reformat modul de acordare a venitului minim de incluziune, el menționând că persoanele apte de muncă ce refuză angajarea vor risca să piardă acest ajutor acordat de către stat, informează News.ro.

Ministrul Muncii susține că venitul minim de incluziune este gândit astfel încât să stimuleze ocuparea forței de muncă disponibile, acesta fiind unul dintre cei trei piloni ai reformei.

ADVERTISEMENT

Venitul minim de incluziune este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi. Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie.

Al doilea este axat pe încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească. În primul rând să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă”, a afirmat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ajutorul social, condiționat de acceptarea locului de muncă oferit

El a precizat că membrii apți de muncă ai familiilor care vor să primească venitul minim de incluziune vor fi înscriși în mod automat în baza de date a agențiilor județene de ocupare a forței de muncă astfel încât să li se ofere locuri de muncă pe măsură ce acestea apar.

Pe viitor, o familie care noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a detaliat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Cel de-al treilea pilon al venitului de incluziune va avea ca obiectiv descurajarea abandonului școlar în cazul copiilor din familii cu venituri mici, astfel încât aceștia să poată urma studiile în pofida dificultăților materiale ale părinților.

Budăi a mai precizat că Ministerul Muncii a folosit bani europeni, 57.000.000 euro, pentru stimularea ocupăriii forței de muncă, fondurile fiind accesate din luna noiembrie. Este vorba de convenții deja încheiate cu mediul privat prin care sunt subvenționate locurile de muncă.

ADVERTISEMENT

Şi iată că măsurile implementate de această coaliţie politică, un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice, au creat în România, în anul 2022, folosind şi fondurile europene, peste 100 000 de noi locuri de muncă. Sunt 100.000 de suflete de români care şi-au găsit un rost având un job”, a mai spus Marius Budăi.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Macron, înconjurat de protestatari. Fermierii francezi și-au pierdut răbdarea
Macron, înconjurat de protestatari. Fermierii francezi și-au pierdut răbdarea
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”