News

Avertismentul NASA despre încălzirea globală: Pragul critic de 1,5 grade Celsius, depășit în mai 2024. Cum va fi afectată planeta

Temperaturile globale vor depăși pragul de 1,5C în luna mai, avertizează un fost om de știință de la NASA. Cum va fi afectată planeta
09.01.2024 | 10:11
Avertismentul NASA despre incalzirea globala Pragul critic de 15 grade Celsius depasit in mai 2024 Cum va fi afectata planeta
Încălzirea globală se accelerează, avertizează un fost specialist NASA Sursa foto: earth.org
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au avertizat deja că anul 2024 ar putea depăși anul trecut ca fiind cel mai cald înregistrat vreodată, din cauza modelului meteorologic El Niño.

Pragul critic de 1,5 grade Celsius, depășit în mai 2024

Plafonul critic, convenit la nivel internațional, de 1,5C al încălzirii globale, care ar împiedica depășirea unor puncte de basculare ireversibile, va fi “depășit în toate scopurile practice” încă din luna mai, a avertizat un fost om de știință de la NASA.

ADVERTISEMENT

Într-un raport dat publicității săptămâna trecută, James Hansen, un climatolog cunoscut în întreaga lume pentru mărturia sa din 1988 în Congres privind schimbările climatice, care a sensibilizat întreaga lume cu privire la problema încălzirii globale, a declarat că o combinație între modelul meteorologic El Niño și dezechilibrul energetic “fără precedent” al Pământului va aduce mai multe temperaturi record în 2024.

El Niño, un fenomen climatic asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața mării în Pacificul ecuatorial central-estic, care are loc o dată la câțiva ani, a revenit în 2023, împingând temperaturile globale peste limitele înregistrate până atunci și făcând ca anul trecut să fie cel mai cald înregistrat vreodată, cu șase luni și două anotimpuri care au depășit recordurile.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor preliminare, temperaturile de anul trecut au fost cu 1,43C peste media preindustrială. Iar din punct de vedere istoric, al doilea an al unui El Niño este adesea mai cald decât primul.

În opinia lui Hansen, decalajul dintre albedo-ul Pământului – cantitatea de energie solară absorbită de Pământ – și cantitatea de energie returnată în spațiu se mărește, ceea ce duce la o creștere a încălzirii globale.

ADVERTISEMENT

Avertisment despre încălzirea globală

“Plafonul de încălzire globală de 1,5C a fost depășit în toate scopurile practice, deoarece dezechilibrul energetic planetar mare asigură că temperatura globală se îndreaptă spre o valoare și mai mare”, se arată în raportul citat de Earth.org.

Depășirea pragului de 1,5C timp de mai multe luni consecutive nu înseamnă încălcarea Acordului de la Paris, un angajament luat de liderii mondiali în 2015 de a limita încălzirea globală la un nivel care să nu aibă consecințe ireversibile pentru planetă și viața de pe ea, deoarece acest lucru ar avea loc doar după ce limita este depășită timp de mai mulți ani consecutivi. Cu toate acestea, la nivelul actual al emisiilor, se preconizează că acest moment va avea loc cândva în următorul deceniu.

ADVERTISEMENT

“Nu ne îndreptăm spre o lume cu 1,5C, ci trecem pentru scurt timp prin ea în 2024. Vom trece prin lumea de 2C (3,6F) în anii 2030, dacă nu luăm măsuri pentru a restaura echilibrul energetic al planetei”, a declarat Hansen pentru The Guardian.

Nu există nicio îndoială în rândul comunității științifice că temperaturile record de anul trecut vor persista și în anii următori. Potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) publicat în mai 2023, există 98% șanse ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să fie cel mai cald înregistrat vreodată și 66% șanse ca, în cel puțin unul dintre cei cinci ani, să depășească temporar cu 1,5C media anilor 1850-1900.

Chiar dacă temperatura mondială va depăși bariera de 1,5 grade Celsius, cercetătorii subliniază că acest lucru nu înseamnă că totul va fi iremediabil pierdut, fiecare fracțiune de grad în plus sau în minus fiind semnificativă în ceea ce privește gravitatea impactului climatic.

Conform promisiunilor actuale ale guvernelor de reducere a emisiilor – dacă nu și a acțiunilor lor efective de până acum – lumea se îndreaptă în continuare spre o încălzire de cel puțin 2,5C până la sfârșitul acestui secol.

ADVERTISEMENT