News

Dezastru în Antarctica. Încălzirea globală a ucis peste 9.000 de pinguini imperiali în 2022

Pinguinii din Antarctica sunt decimați de încălzirea globală care e provocat dispariția gheții și a cauzat moartea a 9.000 de pui de pinguin.
25.08.2023 | 13:42
Dezastru in Antarctica Incalzirea globala a ucis peste 9000 de pinguini imperiali in 2022
Încălzirea globală a ucis peste 9.000 de pinguini imperiali în 2022. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Topirea se produce într-un ritm record și afectează într-un mod dramatic supraviețuirea pinguinilor imperiali, conform unui studiu publicat recent. Experții spun că niciun pui nu a supraviețuit în patru dintre cele cinci colonii de pinguini imperiali din regiunea centrală și estică a Mării Bellingshausen.

Încălzirea globală a ucis peste 9.000 de pinguini

Potrivit British Antarctic Survey, nivelul extrem de scăzut al gheții formate în jurul Peninsulei din Antarctica s-a topit până la valori istorice în 2022. Conform unor imagini din satelit care prezintă regiunea, cercetătorii au constatat că gheața s-a topit în proporție de 100%.

ADVERTISEMENT

În consecință, peste 9.000 de pui de pinguin imperial au murit doar în noiembrie 2022, pentru că în acel moment gheața s-a dezintegrat înainte ca puii să-și dezvolte pene impermeabile. E un ”eșec reproductiv catastrofal” care i-a șocat pe oamenii de știință, un avertisment că omenirea mai face un pas spre dezastru.

“Nu i-am văzut niciodată până acum pe pinguinii imperiali eşuând în procesul lor reproductiv, la o astfel de scară, într-un singur sezon. Dispariţia gheţii marine în această regiune în timpul verii antarctice a făcut să devină foarte puţin probabil scenariul în care puii strămutaţi au supravieţuit“, a declarat Peter Fretwell, autor al studiului publicat în revista Nature Communications Earth & Environment.

ADVERTISEMENT

Pinguinii imperiali se reproduc și își cresc puii pe așa numitele banchize costiere, niște platforme plutitoare de gheață formate în oceanul înghețat, conectate cu uscatul sau cu calotele de gheață, potrivit World Wildlife Fund. Pinguinii imperiali reprezintă cea mai mare dintre cele 18 specii de pinguini care trăiesc pe Terra.

Pinguinii sosesc în locurile de reproducere în martie și aprilie și își depun ouăle în perioada mai-iunie. Puii eclozează după 65 de zile și se acoperă cu pene undeva în decembrie-ianuarie, astfel că e important ca banchizele costiere să nu fie afectate. Cu toate acestea, în decembrie 2022 suprafața de gheață marină din Antarctica a atins un record negativ stabilit în 2021.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste tendințe vor persista, oamenii de știință transmit că 90% din coloniile de pinguini imperiali vor fi dispărute ”până la finele acestui secol”. ”Ştim deja că pinguinii imperiali sunt extrem de vulnerabili într-un climat care se încălzeşte – iar actualele dovezi ştiinţifice sugerează că evenimentele de dispariţie extremă a gheţii marine, precum acesta, vor deveni din ce în ce mai frecvente şi mai extinse“, a concluzionat Peter Fretwell.

Nu este un secret că Antarctica se topește din cauza schimbărilor climatice, însă dezghețul e atât de accelerat încât tot continentul ar putea fi în pericol până în anul 2100. Oamenii de știință cred că până atunci straturile de gheață din Antarctica se vor prăbuși și suprafața va fi istorie în câteva secunde.

ADVERTISEMENT

Până acum oamenii de știință au concluzionat că s-au topit mai multe zone din Antarctica, cu dimensiuni comparabile cu Argentina, sau Texas, California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah și Colorado la un loc. Oamenii de știință avertizează că omenirea nu își mai permite să nu ia în serios acest subiect, dacă nu vrea să asiste la colapsul planetei.

ADVERTISEMENT
Tags: