News

Avertizare ANM de cod portocaliu şi galben. Mai mult de jumătate din țară, lovită de ploi abundente şi vijelii

Avertizare ANM de cod portocaliu şi galben în mai multe județe din țară, pentru ziua de vineri și sâmbătă.
28.05.2021 | 13:42
Avertizare ANM de cod portocaliu si galben Mai mult de jumatate din tara lovita de ploi abundente si vijelii
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis două noi avertizări de cod galben și portocaliu, care intră în vigoare în țara noastră, începând de vineri. Mai bine de jumătate de țară este afectată de acestea, conform informațiilor oferite de ANM.

Cold galben emis de ANM pentru 28 mai

ANM a transmis că atenționarea de cod galben va intra în vigoare începând cu ora 13, de vineri, iar aceasta va continua până seara, la ora 21. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în acest interval de timp.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, în Oltenia, sudul Banatului, cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local în Muntenia și în zona montană aferentă acestor regiuni, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp”, arată ANM.

 

Coduri ANM
Coduri ANM 28 mai 2021. Sursa: Meteo România

 

ANM a mai emis și un cod galben valabil de pe 28 mai, ora 21:00 până pe 29 mai, ora 09:00. Zonele afectate vor fi lovite de ploi, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor fi cuprinse între 20-30 de l/mp.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, în jumătatea nordică a Moldovei, precum și în zona de munte a județelor Harghita, Bacău, Covasna și Brașov, va continua să plouă, iar cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp”, a transmis ANM.

Cod portocaliu ANM pentru ziua de vineri

Specialiștii de la ANM au mai transmis și o avertizare meteorologică de cod portocaliu. Județele afectate de această atenționare ANM sunt în număr de 19, iar meteorologii au mai transmis și că va ploua foarte mult.

ADVERTISEMENT

Zonele vizate sunt Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași.

De asemenea, afectate vor fi și zonele de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Bacău și Prahova. Va ploua abundent în aceste localități, iar cantitățile de apă vor fi mai mari de 40-60 de l/mp.

ADVERTISEMENT

„La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali”, mai arată ANM.

Intervalul în care este valabilă această avertizare este de la ora 13, de vineri, până la ora 21, tot vineri.

ADVERTISEMENT