Și compania Huawei a oferit un răspuns referitor la descoperirile lituanienilor, prezentate în acest material:
“Huawei a respectat întotdeauna principiul integrității, legile și reglementările din toate țările și regiunile în care își desfășoară operațiunile, iar securitatea cibernetică și protecția datelor confidențiale se află printre principalele priorități ale companiei. Compania deține un istoric puternic în ceea ce privește securitatea cibernetică în peste 170 de țări și regiuni, având peste 3 miliarde de utilizatori în acest sens.
În ceea ce privește datele, acestea nu sunt niciodată procesate în afara dispozitivului Huawei, compania fiind transparentă în legătură cu datele necesare pe care le colectează de la clienți, care sunt reduse la minimum și sunt utilizate pentru a îmbunătăți personalizarea și experiența utilizatorului. Referitor la utilizarea datelor pe telefoanele Huawei, AppGallery colectează și procesează doar datele necesare care permit clienților să caute, să instaleze și să gestioneze aplicații de la terți, în aceeași manieră ca și alte magazine de aplicații. Mai mult decât atât, Petal Search și AppGallery au obținut certificarea din partea European Privacy Seal pentru respectarea normelor GDPR. Astfel, Huawei susține cu tărie că aceste aplicații provin din surse disponibile publicului larg, astfel încât utilizatorul să aibă opțiunea de a descărca o aplicație. Compania efectuează verificări de securitate pentru a se asigura că utilizatorii descarcă numai aplicații care sunt sigure și operaționale pe dispozitivele HMS.
La Huawei, respectăm legile fiecărei țări și regiuni în care ne desfășurăm activitatea și acordăm o importanță majoră clienților, partenerilor noștri și tuturor persoanelor care utilizează tehnologia Huawei sau ar putea fi afectate în vreun fel de utilizarea acesteia. Totodată, dorim să menționăm că acordăm o atenție sporită și manipulării datelor.”
Compania Xiaomi a oferit și un punct de vedere cu privire la situația descoperită de cercetătorii lituanieni, pe care îl redăm integral mai jos:
“Dispozitivele Xiaomi nu cenzurează comunicarea către sau din partea utilizatorilor. Xiaomi nu a restricționat niciodată și nu va bloca niciun comportament personal al utilizatorilor, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea pe Internet sau utilizarea de programe informatice de comunicare din partea terților. Xiaomi respectă și protejează cu dedicare toate drepturile legale ale utilizatorilor săi. Xiaomi respectă Regulamentul de Protecție a Datelor cu Caracter Personal al Uniunii Europene (GDPR).”
Xiaomi a devenit unul dintre cei mai populari producători de telefoane din lume. În iunie chiar a reușit să ajungă pe locul 1 la livrări în întreaga lume.
Cu toate acestea, un nou raport arată că există motive de îngrijorare cu privire la telefoanele producătorului chinez.
Conform unui raport întocmit de către agenția de securitate cibernetică a guvernului lituanian, anumite telefoane Xiaomi au posibilitatea de a detecta și cenzura anumiți termeni.
Echipa de securitate cibernetică a analizat telefoanele Xiaomi Mi 10T, Huawei P40 și OnePlus 8T.
În cadrul raportului se arată că anumite aplicații preinstalate de pe modelul Mi 10T, inclusiv browserul Mi, primesc ocazional prin intermediul internetului o listă de cuvinte interzise.
Aceste cuvinte interzise se referă la independența Taiwanului, la cea a Tibetului, la persecuțiile împotriva uigurilor și nu numai.
Având în vedere această listă, telefonul poate bloca accesul la conținut care ar putea conține unul dintre aceste cuvinte interzise.
Raportul mai arată că funcția de cenzurare era dezactivată pe telefoanele vândute în Lituania și în UE, fiind probabil destinată pentru piața chineză. Totuși, tot în același raport se arată că Xiaomi poate activa de la distanță această funcționalitate.
Un aspect interesant cu privire la descoperiri este că lista de cenzură se numește MiAdBlocklist. În plus, raportul lituanienilor arată că funcționalitatea se aplică aplicațiilor de sistem. Există astfel teoria conform căreia această cenzură s-ar aplica, de fapt, reclamelor primite pe telefon, și nu conținutului vizualizat.
Există riscuri și cu privire la colectarea datelor personale fără consimțământ. Atunci când un utilizator se înregistrează pentru serviciul de cloud al Xiaomi, telefonul trimite un SMS criptat către serverele companiei.
Experții în securitate cibernetică spun că există riscul ca date personale să fie transmise astfel, deoarece nu se poate ști ce fel de informații sunt trimise în mesaje.
Cei de la Xiaomi nu au oferit încă un punct de vedere cu privire la această situație, arată androidauthority.com.
Cert este că raportul actual apare pe fondul unor tensiuni crescute între China și Lituania, după ce chinezii le-au cerut lituanienilor să își recheme ambasadorul de la Beijing, afirmând că vor face același lucru cu propriul ambasador de la Vilnius.
Huawei P40, al doilea telefon analizat, are doar o oarecare problemă de securitate. În cazul în care un utilizator nu găsește aplicația pe care o dorește în App Gallery, este redirecționat către magazine de aplicații terțe, care de obicei conțin pachete cu potențial periculos.
Din păcate pentru Huawei, nici nu are o altă soluție, având în vedere că a pierdut accesul la serviciile Google.
În cazul OnePlus 8T, echipa lituaniană nu a găsit nicio problemă de securitate. Totuși, una dintre concluziile raportului îi îndrumă pe oameni să evite oricum telefoanele produse de companii chinezești.