News

Aviația americană a mai doborât un obiect neidentificat ce survola Canada. Este al treilea în mai puțin de două săptămâni

Aviația militară din SUA și Canada au colaborat pentru doborârea unui alt balon pe care l-ar fi trimis chinezii în scop de spionaj.
12.02.2023 | 14:40
Aviatia americana a mai doborat un obiect neidentificat ce survola Canada Este al treilea in mai putin de doua saptamani
Obiectul neidentificat a fost doborât de un avion Lockheed Martin F-22/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Justin Trudeau, premierul Canadei, a anunțat că „un obiect neidentificat” a fost doborât în timp ce survola spațiul aerian canadian. În operațiune au fost implicate avioane din SUA și Canada, racheta care a doborât obiectul fiind trasă de un avion american F-22, transmis News.ro.

Am ordonat doborârea unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian. NORAD Command a doborât obiectul deasupra Yukonului”, a anunțat Justin Trudeau pe Twitter. Și Casa Albă a confirmat acțiunea, precizând că a fost autorizată în comun de către Justin Trudeau și președintele Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Cei doi au discutat despre „importanţa recuperării obiectului pentru a stabili mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia”, recuperarea resturilor fiind o operațiune derulată în momentul de față de către armata canadiană.

Generalul de brigadă Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că obiectul a fost observat prima dată în Alaska, în cursul serii de vineri, ceea ce a determinat aviața americană să trimită două F-22 pentru a monitoriza obiectul care apoi a intrat în Canada.

ADVERTISEMENT

Monitorizarea a continuat astăzi, pe măsură ce obiectul a traversat spaţiul aerian canadian, avioanele canadiene CF-18 şi CP-140 s-au alăturat acţiunii pentru a evalua în continuare obiectul. Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian folosind o rachetă AIM 9X”, a declarat generalul Ryder, fără a da detalii despre caracteristicile obiectului și originea sa.

China, bănuită de operațiuni de spionaj pe scară largă

Este pentru a treia oară în mai puțin de două săptămâni când autoritățile de la Washington anunță distrugerea unui obiect care a survolat teritoriul american. Primul a fost distrus pe 4 februarie în largul coastei de est a SUA, oficialii de la Washington precizând că este un balon de supraveghere al Chinei. Guvernul de la Beijing a confirmat faptul că obiectul îi aparține însă a susținut că este doar un balon meteorologic care a deviat de la curs. Americanii nu s-au lăsat convinși de explicațiile chinezilor, iar vineri au mai doborât un obiect zburător deasupra peninsulei Alaska.

ADVERTISEMENT

Unii oficiali americani susțin că zborurile cu balonul fac parte dintr-un efort al Chinei de a-și perfecționa capacitatea de a colecta date despre bazele militare americane precum și despre cele ale altor națiuni în cazul unui conflict sau al creșterii tensiunilor. Oficialii americani au declarat săptămâna aceasta că programul de zboruri cu baloane a operat din mai multe locații din China.

Spre deosebire de sateliții care orbitează în mod regulat în jurul Pământului, baloanele de spionaj zboară mai aproape de Pământ și se deplasează în funcție de direcția vântului, care nu este la fel de previzibilă pentru militari și agențiile de informații ca orbitele fixe ale sateliților. În plus, baloanele au capacitatea de a evita radarele.

ADVERTISEMENT

O altă serie de avantaje sunt legate de acuratețea informațiilor întrucât camerele de pe baloane pot produce imagini mai clare decât cele de pe sateliții orbitali, iar alte echipamente de supraveghere pot capta semnale care nu ating altitudinea sateliților.

ADVERTISEMENT
Tags: