Sport

Avocata lui Gigi: “Regulamentul e clar: FCSB e campioana României”

FANATIK.RO vă oferă, ÎN EXCLUSIVITATE, un super interviu cu avocata despre care patronul FCSB a vorbit în ultimele săptămâni la TV şi care va reprezenta interesele clubului roş-albastru în...
01.06.2017 | 00:09

FANATIK.RO vă oferă, ÎN EXCLUSIVITATE, un super interviu cu avocata despre care patronul FCSB a vorbit în ultimele săptămâni la TV şi care va reprezenta interesele clubului roş-albastru în faţa FRF. MĂDĂLINA DIACONU, managing partener la SPLC Avocats and Notaires, a răspuns celor 5 întrebări-cheie legate de dosar şi le dă fanilor o veste uriaşă: FCSB este, conform regulamentului FRF, CAMPIOANA ROMÂNIEI! 

1. Cum aţi ajuns să lucraţi la acest caz al FCSB?

Casa noastra de avocatură este specializată în domeniul dreptului sportului şi al jocurilor de noroc. Având o echipă formată din 24 de avocati, notari şi colaboratori specializaţi, reprezentăm în mod regulat clienţi din întreaga lume în contracte, tranzacţii sau litigii în aceste domenii. În ceea ce mă priveşte, am 17 ani de experienţă în domeniul juridic, dintre care ultimii 12 ani în domeniul sportiv. Referitor la cazul campioanei Ligii I Orange (n.r. formulare pentru FCSB!!!), ediţia 2016/2017 (cf. Art. 27 alin. 3 din ROAF), am fost contactată de către preşedintele clubului FCSB, Dl. Valeriu Argăseală, care aflase de noi de la TAS.

ADVERTISEMENT

2. Aţi citit regulamentul FRF. Credeţi că este specificat CLAR că departajarea se va face doar pe baza meciurilor din play-off? Ce şanse are FCSB la TAS?

– Am exprimat, în scris, un punct de vedere motivat asupra interpretării Art. 27 alin. 3 ROAF. Acesta a fost trimis Comitetilui executiv al FRF şi dezbătut în şedinta din 26.05.2017. Pentru motivele expuse acolo, consider că regulamentul actual este clar în privinţa criteriilor de departajare la egalitate de puncte. Astfel, pe scurt, Art. 27 alin. 3 ROAF nu face nicio distincţie între diferitele faze ale campionatului (sezon regular, play-off/play-out)! Dimpotrivă, textul acestui alineat menţionează, de mai multe ori, expresia “toate jocurile din campionat”. Acest text a rămas neschimbat, chiar şi dupa introducerea sistemului actual de desfăşurare a competiţiei, în două faze. Este de reţinut că, în 2015, odată cu introducerea fazelor “sezon regular + play-off/play-out”, mai multe articole din ROAF au fost modificate, dar nu li Art. 27 alin. 3! Pe cale de consecinţă, criteriile de departajare între echipele aflate la egalitate de puncte după disputarea tuturor jocurilor din campionat se raportează în continuare la întreaga ediţie a campionatului, nefiind limitate doar la faza play-off/play-out.

3. Aveţi stabilită deja strategia pentru procesul de la TAS? Aţi luat legătura şi cu Jorge Ibarrola, avocatul spaniol care va reprezenta Steaua la TAS?

– După cum se stie, FCSB a mandatat două case de avocatură elveţiene pentru acest dosar important. Mandatul meu se referă la faza internă a procedurii, în faţa FRF, în principal. Dacă se va ajunge la TAS, ca urmare a atacării hotărârii de omologare a clasamentului actual (hotărâre care este de competenţa Comitetului executiv al FRF), FCSB va fi reprezentată la acest for de cea de-a două casă de avocatură contactată în acest dosar, care este, de asemenea, specializată în domeniu. În practica noastră, un asemenea mod de abordare este frecvent în dosarele care au o miză importantă.

ADVERTISEMENT

4. Aţi mai reprezentat vreun club de fotbal din România / om de fotbal din România în vreun litigiu de natură sportivă?

– Potrivit dispoziţiilor legale şi deontologice aplicabile profesiei noastre, toate mandatele noastre sunt strict confidenţiale, cu excepţia cazului în care clienţii renunţă la acest privilegiu. Printre mandanţii noştri se numără asociaţii şi federaţii naţionale, europene şi internationale, cluburi sportive, comitete olimpice, organizatori de competiţii şi/sau de pariuri sportive, loterii naţionale, precum şi sportivi, antrenori şi agenţi (fotbal, tenis, baschet, hochei, înot, etc.). Dintre mandatele care au fost făcute publice, putem menţiona mandanţi precum FC Steaua Bucureşti, FC Xamax, Comitetul Internaţional Olimpic, Loteria naţională elvetiana, etc. Pe plan academic, eu colaborez şi cu FIFA Masters. De asemenea, predau disciplinele Dreptul sportului şi Arbitraj sportiv la mai multe Universităţi, inclusiv la Neuchatel, la Freiburg şi la Bucureşti.

5. O înştiinţare LPF, trimisă cluburilor, în februarie ( n.r. DETALII AICI) informa cu privire la acest mod de departajare. Poate fi admisă la TAS, dacă ea nu a fost prevăzută în ROAF? Are valoare juridică?

– În urma solicitărilor primite de la mai multe cluburi cu privire la modul de departajare, LPF a trimis cluburilor o adresă în acest sens, care conţinea două elemente principale: mai întâi, o trimitere clară la Art. 27 alin. 3 din ROAF, iar apoi o adăugire proprie la acest text din regulament, în sensul că, pentru departajare, s-ar lua în considerare doar jocurile din play-off/play-out. Este însă evident că printr-o adresă sau interpretare a Ligii nu se poate modifica regulamentul (ROAF), care este adoptat de Federaţie! De altfel, interesant este faptul că pe site-ul Internet al LPF (http://www.lpf.ro/documente-utile.html), documentul intitulat “Regulament al sistemului play-off/play-out în Liga I Orange” nu menţionează, la pagina 16, nimic altceva decât litera ROAF-ului, şi anume: în cazul egalităţii de puncte, “departajarea se face în primul rând ţinându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform ROAF”. În acest document al LPF – care este public – nu se face nicio menţiune cu privire la luarea în calcul exclusiv a jocurilor din faza play-off/play-out. Aşadar, adresa trimisă de LPF în februarie este contrazisă chiar de “Regulamentul Ligii I Orange”, adoptat tot de LPF! În sfârşit, este revelator faptul că, în şedinţa adunării generale a FRF din 27.05.2017, s-a propus modificarea expresă a ROAF, astfel încât, pe viitor, să nu mai fie luate în calcul pentru departajare decât jocurile din faza play-off/play-out. Este clar că o asemenea limitare nu există în prezent.

ADVERTISEMENT

Cine este Mădălina Diaconu

Avocata angajată de Gigi Becali are peste 17 ani de experienţă în domeniul juridic. Managing partener la firma elveţiană SPLC Avocats and Notaires, Mădălina Diaconu este specializată în Drept European şi Drept Economic Internaţional. În paralel cu cariera sa de avocat ea este Profesor Asociat la Universitatea din Neuchatel, unde predă cursuri de Drept Economic, Drept al Sportului şi al Arbitrajului Sportiv. Face parte din Baroul Neuchatel şi Baroul Bucureşti şi este membru al Asociaţiei Elveţiene al Dreptului Sportului.

madalina11