News

Avocații din România anunță proteste la nivel național: ”Ziua în care justiția nu există”. Cererile acestora

Proteste în Justiție: avocații din România anunță că miercuri, 4 octombrie, nu vor intra în sălile de judecată, ca urmare a disfuncționalităților din sistemul judiciar.
04.10.2023 | 08:10
Avocatii din Romania anunta proteste la nivel national Ziua in care justitia nu exista Cererile acestora
Proteste ale avocaților în toată România. Uniunea Naţională a Barourilor: ”Ziua în care justiţia nu există”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Avocații din România anunță proteste la nivel național pentru ziua de miercuri, 4 octombrie. Informația vine de la Uniunea Naţională a Barourilor, for care precizează că în această zi apărătorii vor intra în sălile de judecată doar în dosarele urgente.

Avocații din toată România anunță proteste. Uniunea Naţională a Barourilor: ”Ziua în care justiția nu există”

La începutul săptămânii, Uniunea Naţională a Barourilor a transmis un memoriu cu principalele disfuncționalități identificate în sistem Guvernului, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, dar şi către CSM și principalele instanțe.

ADVERTISEMENT

Anterior, încă din ședința de pe 2 septembrie, Membrii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din Romania (UNBR) au votat în unanimitate declanșarea unei forme de protest extrem pentru conștientizarea rolului și importanței avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Miercuri, 4 octombrie, în cadrul campaniei “O zi fără Avocați – o zi în care Statul de drept nu există”, avocații își vor întrerupe activitatea timp de 24 de ore. Prin decizia Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023, avocații vor asigura asistență juridică în cauzele urgente, cum ar fi cele cu măsuri preventive sau asiguratorii.

ADVERTISEMENT

Principalele probleme sesizate de avocați

În memoriul trimis către autorități, avocaţii consideră că ”multe din deficienţele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituţionale oneste între toţi cei implicaţi în înfăptuirea justiţiei, cu implicarea corespunzătoare a puterii legislative şi executive acolo unde este cazul, în sprijinul destinatarului actului de justiţie, care este cetăţeanul”.

Probleme semnalate de avocați:

  • Termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători. Intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.
  • Prelungirea nejustificată a procedurii de regularizare a cererilor de chemare în judecată, care deși a fost reglementată în ideea accelerării soluționării acestora, are un efect contrar datorită manierei defectuoase în care se aplică.
  • Amânarea repetată a pronunțării soluțiilor în dosare (neurmată, în materie civilă, de comunicarea hotărârii motivate) peste termenul prevăzut de Codul de procedură civilă, iar comunicarea hotărârii motivate depășește frecvent durata de 6 luni;
  • Durata foarte mare a perioadei de derulare a urmăririi penale.
  • Preschimbarea termenelor de judecată pentru dosarele aflate pe rol, ajungându-se la un decalaj de peste 6 luni de zile față de termenele inițial stabilite.
  • Fixarea primului termen pentru dosarele nou înregistrate la un interval foarte mare de timp față de data înregistrării cererii.
  • Inexistența unei aplicări unitare a procedurii de normare a activității, ceea ce lipsește de previzibilitate actul de justiție.
  • Neindicarea unui reper temporal până la care urmează a fi realizată analiza CSM, deși prin Hotărârea CSM nr.2040/13 iulie 2023 se arată că normarea muncii la 40 dosare/lună reprezintă o măsură temporară, până la efectuarea unei analize referitoare la volumul optim de activitate al judecătorilor.
  • Valoarea excesivă a taxelor judiciare de timbru în unele situații ( în special procesele de partaj), care în multe situații împiedică sau descurajează părțile să inițieze demersurile judiciare.
  • Ineficiența practică a legislației ajutorului public judiciar, aceasta nefiind corelată cu realitățile economice din prezent. Actualul sistem nu permite justițiabililor care au nevoie de asistență juridică să acceadă la aceasta.
ADVERTISEMENT

Cererile avocaților. Cum cred aceștia că se pot rezolva deficiențele

UNBR arată, în același comunicat, care ar fi propunerile prin care aceste probleme s-ar putea remedia.

  • Crearea cadrului necesar pentru asigurarea resursei umane în magistratură prin cooptarea de judecători din rândul avocaților, evident cu îndeplinirea unor criterii de profesionalism și reputație;
  • Implementarea dispozițiilor procedurale care să încurajeze folosirea procedurii privind administrarea probelor prin avocați.
  • Calificarea ca abatere disciplinara gravă a nerespectării termenului de pronunțare și de redactare a hotărârilor, prevăzut de codurile de procedură și în legile speciale.
ADVERTISEMENT

Avocații mai sugerează o regândire a sistemului de calcul al taxelor judiciare de timbru în materie de partaj prin:

  • Stabilirea unui sistem progresiv (a se vedea art. 3 din OUG 80/2013) astfel încât la valori mari ale masei partajabile taxele să scadă progresiv, fără a fi menținut un procent fix.
  • Raportarea taxei datorată strict la cota/bunurile care este/sunt în dispută/care se contestă, și nu la valoarea întregii mase partajabile / a bunurilor ce o compun;
  • Modificarea legislației taxelor de timbru, astfel încât justițiabilii să beneficieze de facilități la plata taxelor de timbru în cauzele în care sunt asistați/reprezentați de avocați;
  • Stabilirea unei taxe fixe în căile de atac în toate cazurile în care procesul de fond se soluționează prin excepții;
  • Restituirea taxei de timbru în cauzele soluționate prin tranzacții sau în procedura medierii.
ADVERTISEMENT
Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an,...
Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an, asigurările aproape s-au dublat
”Cea mai căutată femeie din România”. Este asemănată cu ”vraciul” de la Belgrad:...
”Cea mai căutată femeie din România”. Este asemănată cu ”vraciul” de la Belgrad: ”Are cereri pentru viitorii 3000 de ani”
Se schimbă fotbalul DEFINITIV! Englezii au aflat și ce nu se știa »...
Se schimbă fotbalul DEFINITIV! Englezii au aflat și ce nu se știa » Măsura revoluționară pregătită de IFAB și FIFA, care se reunesc azi la Londra
TOP 10 al bogaților din România în 2023! Ce s-a întâmplat cu averea...
TOP 10 al bogaților din România în 2023! Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Țiriac și ce modificări au avut loc în ultimul an
Un deget mijlociu pentru aproape 23.000 de români: Dovada că suntem la un...
Un deget mijlociu pentru aproape 23.000 de români: Dovada că suntem la un nivel foarte jos
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Simona Halep e în culmea fericirii! E DECIZIA ANULUI
Simona Halep e în culmea fericirii! E DECIZIA ANULUI
Salarii de 1.500 de euro pe lună. Sunt sute de locuri disponibile. Cerințele...
Salarii de 1.500 de euro pe lună. Sunt sute de locuri disponibile. Cerințele angajatorilor
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a...
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a stins un alt mare actor!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții...
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu
Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în...
Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în zilele noastre
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România,...
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România, depășită militar de Myanmar