Avocații bucureșteni au transmis că vor folosi toate pârghiile legale pentru a bloca aplicare acestor modificări, care ar ”dubla sarcina fiscală a avocaților”. Reprezentanții Baroului București nu se feresc de cuvinte și anunță clar că iau în considerare inclusiv greva, ca semn de protest față de măsurile pregătite de Guvernul Ciolacu.
”Impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, dublează sarcina fiscală a avocaţilor şi, practic, sancţionează performanţa în profesie, fără însă a oferi nimic suplimentar în sfera contraprestaţiei sistemului de sănătate”, au transmis reprezentanții Baroului Bucureşti, într-un comunicat de presă, conform PRO TV.
Avocații sunt nemulțumiți și constată că două aproape două săptămâni de dialog și mai multe memorii transmite de Uniunea Națională a Barourilor din România și Uniunea Profesiilor Libere din România, ”informaţiile care vin din zona guvernamentală confirmă ipoteza că Guvernul îşi menţine poziţia de a impune profesiile liberale cu CASS în sistem real, neplafonat”.
”Impunerea unui CASS în sistem real, neplafonat, dublează sarcina fiscală a avocaţilor şi, practic, sancţionează performanţa în profesie, fără însă a oferi nimic suplimentar în sfera contraprestaţiei sistemului de sănătate. Informăm şi pe această cale, atât Guvernul, cât şi opinia publică, despre decizia noastră fermă de a uza de toate demersurile şi remediile legale împotriva impunerii avocaţilor cu CASS în sistem real, neplafonat, neexcluzând ample acţiuni de protest şi chiar o grevă generală.
Baroul Bucureşti va apăra cu fermitate drepturile şi interesele avocaţilor şi îşi exprimă speranţa că raţiunea şi pragmatismul vor prevala în decizia Guvernului”, este precizat în comunicatul semnat de Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti. Între timp, angajații ANAF sunt deciși și ei să continue cu protestele, fiind nemulțumiți de schimbările pregătite de Guvernul Ciolacu.
Sindicaliștii s-au plâns că își vor pierde din sporuri, care vor fi plafonate la 1.000 de lei, dar și își vor pierde voucherele de vacanță dacă au salariul peste 10.000 de lei brut. ”Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post.
Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă”, au transmis sindicaliștii pe Facebook. Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi o grevă spontană, iar astfel de proteste vor continua și în viitorul apropiat.
În replică, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu are de ales și trebuie să fie cel care reformează sistemul bugetar. ”Sunt provocări pe care trebuie sa le înțelegem. Este ultimul tren al României de a se dezvolta Am multe defecte, nu sunt un om iresponsabil. Nici Nicolae Ciucă nu e iresponsabil. Cred că colegii noștri așteaptă o atitudine pe nivelul acestor provocări. Nu putem să lăsăm România fără fonduri europene. Nu pot să mă duc acasă și să pun eul meu personal și viitorul meu politic și să încep să vă mint.
Nu va fi tăiat niciun salariu în România. Dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu să fii șef peste niște posturi goale. Marea majoritate, peste 70% sunt posturi bugetate. Eu nu pot să accept ca un bugetar care câștigă 2000 de euro să îl alerg prin birou să mai ia și voucher de vacanță. Voucherele de vacanță sunt pentru cei cu venituri mici. E normal ca dacă ai un salariu mai mic statul sa îți asigure. Dar dacă ai venituri care depășesc pe al președintelui, nu ți-e rușine să stai cu mâna întinsă să îți dau și voucher de vacanță și pachețel? Ți-am dat și șofer”, a răbufnit Ciolacu, conform Digi 24.