News

Avocatul Poporului a atacat Legea carantinării la Curtea Constituțională

07.08.2020 | 17:50
Avocatul Poporului a atacat Legea carantinarii la Curtea Constitutionala
ADVERTISEMENT

Renate Weber, Avocatul Poporului, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu articolul 8 din Legea carantinei, articol care se referă la ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”.

Avocatul Poporului  susține că izolarea în spital ar trebui dispusă doar ca ultimă soluție în cazul persoanelor cu grad mare de contagiozitate, nu ca prim demers al autorităților, scrie stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

În sesizarea adresată președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, se spune că izolarea obligatorie în spital nu ar trebui impusă de la bun început persoanelor contagioase.

Avocatul Poporului cere și măsuri mai puțin radicale

Legiferând obligativitatea izolării obligatorii ca măsură de prim resort, fără posibilitatea reglementării înlocuirii acesteia cu o măsură de un grad de severitate mai scăzut, statul eșuează atât în obligația sa de a asigura sănătatea publică (prin punerea în  libertate a unei persoane contagioase, fără aplicarea unei restricții domiciliare, în situația infirmării măsurii în unitatea sanitară), cât și în obligația constituțională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort”, se arată în sesizare.

ADVERTISEMENT

Astfel, legea nu permite instanței, în cazul în care persoana carantinată contestă măsura, să dispună izolarea la domiciliu în cazul în care decizia direcției de sănătate publică este infirmată. În  consecință, acea persoană poate părăsi  spitalul  fără alte obligații suplimentare.

Renate Weber a invocat și jurisprudența CCR, potrivit căreia izolarea în spital ar trebui impusă doar în ultimă instanță, dacă nu există alte căi de împiedicare a răspândirii unei boli contagioase.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a afirmat, la începutul ședinței de Guvern, că demersul Avocatului Poporului  este împotriva intereselor fundamentale ale României, informează News.ro.

După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare a pacienţilor diagosticaţi pozitivi (…), după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa unui cadru legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg. Persistenţa de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autprtăţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT
Tags: