News

Avort la 16 ani, fără acordul părinţilor. O ţară din Uniunea Europenă a legiferat această procedură

Premieră în Europa, o ţară introduce "concediul menstrual". Noua lege le permite fetelor de 16 şi 17 ani să facă avort fără acordul părinţilor
15.12.2022 | 18:50
Avort la 16 ani fara acordul parintilor O tara din Uniunea Europena a legiferat aceasta procedura
Tinerele de 16 şi 17 ani din Spania pot face avort fără să le spună părinţilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parlamentul spaniol a adoptat joi o lege privind sănătatea sexuală și reproductivă care le permite fetelor de 16 și 17 ani să avorteze fără acordul părinţilor. În acelaşi act normativ este prevăzut concediul medical plătit, la cerere, pentru femeile care se află la menstruaţie.

Sarcinile surogat sunt definite ca forme de violenţă împotriva femeilor

“Aceste îmbunătățiri aduse legii asigură libertatea asupra corpului și confirmă statutul de cetățeni cu drepturi depline pentru jumătate din populația noastră”, a declarat ministrul egalității de gen, Irene Montero, înaintea supunerii la vot a actului normativ, care a fost adoptat cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri.

ADVERTISEMENT

Legea, care s-a lovit de opoziţia activiștilor conservatori și a Bisericii Catolice, îi are ca iniţiatori pe membrii coaliției de stânga, aflată la guvernare. Executivul spaniol a precizat în luna mai, la momentul prezentării proiectului de lege, că obiectivul acestuia este de a garanta accesul la avort și elimina stigmatul asupra menstruației.

Potrivit actului normativ, perioada de “gândire” de trei zile pentru femeile care doresc să avorteze este desființată și se elimină obligativitatea pentru fetele de 16 și 17 ani să obțină acordul parental pentru a recurge la procedură.

ADVERTISEMENT

Așa-numita perioadă de reflecție este considerată inutilă pentru că “femeile iau decizii deja în cunoştinţă de cauză și nu trebuie să reflectăm la ceva ce am decis deja”, după cum spune Sonia Lamas, purtătorul de cuvânt al unei clinici de sănătate.

Legea include, de asemenea, concediu medical plătit pentru femeile însărcinate timp de 39 de săptămâni, faţă de 16 săptămâni, cât este în prezent, distribuirea gratuită de produse menstruale în instituții publice precum școli, închisori și spitale, iar sarcinile surogat, care sunt ilegale în Spania, sunt definite ca o formă de violență împotriva femeilor.

ADVERTISEMENT

Cât priveşte concediul medical plătit pentru femeile care acuză dureri la menstruaţie, acesta reprezintă o premieră pentru Europa.

În Japonia, acest drept este legiferat încă din 1947, fără să fie specificată o perioadă de timp, în timp ce în Coreea de Sud femeile îşi pot lua o zi de concediu, dar acesta nu este plătit.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în China există recomandări ale ministerelor Sănătății și Muncii pentru a se acorda una sau două zile de concediu femeilor aflate la menstruaţie, pe baza unui certificat medical.

 

ADVERTISEMENT