News

Ayatollahul Khamenei susține că „dușmanii țării” vor încerca să mobilizeze muncitorii. Petroliștii, marea teamă a autorităților de la Teheran

Protestele ce au început în urmă cu două luni în Iran au continuat în universități și marile orașe, însă o grevă a petroliștilor este marea teamă a Teheranului
20.11.2022 | 14:40
Ayatollahul Khamenei sustine ca dusmanii tarii vor incerca sa mobilizeze muncitorii Petrolistii marea teama a autoritatilor de la Teheran
Regimul lui Khamenei nu reușește să pună capăt protestelor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat sâmbătă că „dușmanii țării” ar putea încerca să mobilizeze muncitorii împotriva regimului său, încercând să discrediteze protestele ce încep să cuprindă și alte clase sociale.

Khamenei dă vina pe „dușmanii țării”

Valul de proteste ce a izbucnit în luna septembrie, după uciderea de către poliția morală iraniană a tinerei Mahsa Amini nu pare să fie înăbușit, în ciuda răspunsului violent al autorităților de la Teheran.

ADVERTISEMENT

Incapacitatea regimului islamist de a pune capăt acestei mișcări, una dintre cele mai puternice provocări din ultimele decenii la adresa autorităților, le-a făcut pe acestea din urmă să acuze inamicii străini ai Iranului de orchestrarea tulburărilor.

Un astfel de mesaj a venit sâmbătă și din partea liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, care a încercat să discrediteze eventuale proteste în rândul muncitorilor.

ADVERTISEMENT

„Până la această oră, slavă Domnului, duşmanii au fost învinşi. Dar duşmanii au un nou truc în fiecare zi şi, odată cu înfrângerea de astăzi, pot viza diferite clase, precum muncitorii şi femeile”, a declarat Khamenei, într-un mesaj difuzat de către televiziunea de stat.

Protestele s-au extins în toată țara

Sâmbătă, agenţia de presă activistă HRANA a transmis că în zeci de campusuri universitare din Teheran și alte orașe mari, precum Isfahan, Tabriz şi Shiraz au avut loc greve și proteste cu sloganuri precum: „Libertate, libertate, libertate”.

ADVERTISEMENT

Grupul pentru drepturile kurde Hengaw a postat videoclipuri, ce nu au putut fi verificate de către presa internațională, care pretind că forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor în oraşul Divandarreh, ucigând un om.

Agenţia oficială de ştiri IRNA a transmis că protestatarii au deteriorat casa unui cleric din Divandarreh, şi biroul unui membru al parlamentului local, susținând că două persoane ar fi fost ucise.

ADVERTISEMENT

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare par să arate proteste într-un număr de oraşe din vestul, nord-vestul şi centrul Iranului, unele în timpul funeraliilor organizate pentru demonstranţii decedaţi, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, valul de proteste a cuprins și orașe mai mici, cum este cazul orașului Murmuri, din sud-vestul Iranului, cu 3.500 de locuitori, unde autoritățile locale au precizat că protestatarii au incendiat clădiri guvernamentale, bănci şi un oficiu poştal.

Agenţia de presă HRANA a afirmat că 402 de protestatari au fost ucişi în timpul tulburărilor de vineri, inclusiv 58 de minori, fiind uciși și aproximativ 54 de membri ai forţelor de securitate au fost. Potrivit sursei citate, circa 17.000 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor, justiția iraniană condamnând la moarte cinci dintre acestea.

Greva petroliștilor, marea teamă a autorităților

Autoritățile de la Teheran au transmis că vor judecata rapidă a alți 2.000 de protestatari arestați, într-o încercare de a zdrobi demonstrațiile.

Principala teamă rămâne însă o grevă și posibilitatea ca muncitorii din sectorul petrolier să se alăture valului de proteste. În 1979, o combinaţie de proteste în masă şi greve ale muncitorilor din sectorul petrolului şi ale comercianţilor din bazaruri au ajutat la aducerea la putere a regimului islamic.

Luna trecută protestele s-au extins și în sectorul vital al energiei, însă demonstrațiile muncitorilor au fost limitate, în condițiile în care aceștia au avut în special nemulțumiri legate de salarii și condițiile de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: