News

Azil din Prahova, amendat cu 35.000 lei. Bătrânii erau ținuți în condiții mizere, unii au râie: „Parcă nu se mai termină bătaia de joc”

Un azil din județul Prahova a fost amendat cu 35.000 de lei, în urma unui control făcut de ANPC. Ce au descoperit inspectorii
22.03.2024 | 12:38
Azil din Prahova amendat cu 35000 lei Batranii erau tinuti in conditii mizere unii au raie Parca nu se mai termina bataia de joc
Azil din Prahova, amendat cu 35.000 lei. colaj Fanatik/ Facebook Sebastian Hotca
ADVERTISEMENT

Un azil din Prahova a fost amendat cu 35.000 de lei, în urma unui control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Inspectorii au găsit nereguli grave și au decis să oprească activitatea în trei dintre cele patru corpuri ale centrului.

Nereguli grave descoperite într-un azil din Prahova

Au fost făcute verificări la mai multe centre ce aparțin de (DGASPC) Prahova, după solicitările Instituţiei Prefectului, pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile impuse în vara lui 2023, în urma scandalului privind azilele groazei din România.

ADVERTISEMENT

La Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap, Călineşti – Prahova, au fost constatate abateri grave, potrivit ANPC. Comisarii au găsit mizerie de nedescris.

Cuptoarele din bucătărie erau neigienizate, vesela uzată și tacâmurile nesplătate. Situația nu a fost diferită nici în ceea ce privește camerele bătrânilor. Paturile din încăperi erau ruginite, saltelele și pernele erau murdare, iar așternuturine nespălate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pereții erau plini de igrasie, iar tavanul clădirii prezenta exfolieri și urme de infiltrații. Alimentele erau depozitate în afara incintei clădirilor, în condiții improprii. Mai mult, autoritățile au aflat că bătrânii aflați în Corpul D al centrului sunt în carantină, deoarece au râie.

„Unii administratori nu au învăţat nimic din trecut”

Astfel, inspectorii nu au putut efectua verificări în clădirea respectivă. În total, 93 de oameni sunt cazați în cele patru corpuri care aparțin centrului. „Acţiunea, coordonată de vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca, a dus la constatarea unor abateri deosebit de grave, la Centrul din Călineşti, care au dus la sancţionarea şi dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri:

ADVERTISEMENT

Amenzi contravenţionale în valoare totală de 35.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în spaţiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deţinând în total 4 corpuri de clădire), precum şi în blocul alimentar din Corpul A”, transmite ANPC.

În urma controlului, Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC, a reacționat dur, spunând că „administratorii nu au învățat nimic din trecut”. „Parcă nu se mai termină bătaia de joc faţă de persoanele aflate în centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învăţat nimic din trecut.

ADVERTISEMENT

Aşa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activităţii, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situaţii, cum este şi cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja şi de a respecta drepturile beneficiarilor cazaţi în aceste centre, şi de a pune punct unor astfel de practici”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.

 

ADVERTISEMENT
Tags: