News

Parlamentarii au reglementat bacșișul. Va putea fi plătit cu cardul și va fi impozitat

Marți, 13 decembrie, parlamentarii au adoptat proiectul de lege care reglementează bacșișul. Acesta va putea fi plătit cu cardul și va fi impozitat.
13.12.2022 | 16:07
Parlamentarii au reglementat bacsisul Va putea fi platit cu cardul si va fi impozitat
Bacșișul în România, reglementat. Suma maximă care poate fi lăsată. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După o primă tentativă eșuată în 2019, aleșii au revenit în forță în 2022 și au reușit să adopte un proiect de lege care reglementează bacșișul.

Bacșișul în România, reglementat. Suma maximă care poate fi lăsată. Se poate plăti cash sau cu cardul

Marți, 13 decembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege care reglementează bacşişul.

ADVERTISEMENT

Actul normativ a trecut cu o largă majoritate. S-au înregistrat 189 voturi ”pentru”, 34 ”împotrivă” și 4 abțineri, conform Agerpres.

Încă de pe 8 noiembrie, Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților, spunea că, de la 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi evidențiat atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, deputații au votat ca nivelul acestei sume lăsate de clienți să fie de cel mult 15% din valoarea consumaţiei. E important de precizat că bacșișul va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

  • Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
ADVERTISEMENT

Obligațiile și responsabilitățile operatorilor economici în privința bacșișului

Toți operatorii economici trebuie să știe că bacşişul primit de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Obligația comercianților este de a înmâna clientului o notă de plată, încă de dinaintea emiterii bonului fiscal.

ADVERTISEMENT

Pe această notă sunt prevăzute clar rubrici unde clientul poate bifa care e nivelul bacşişului oferit. Va fi un interval între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

De asemenea, pe nota de plată va mai exista o altă rubrică. Aici, clientul poate nota suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

”Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea “bacşiş”.

În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta. Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal”, se mai arată în textul legii.

Odată încasate, sumele strânse din încasarea bacşişului sunt înregistrate în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii.

Apoi, operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

ADVERTISEMENT