În 2019, ministrul de finanțe de la acea vreme, Eugen Teodorovici, spera ca statul să obțină aproape 300 de milioane de lei la buget din impozitarea bacşişului. Măsura nu s-a mai aplicat atunci, însă are șanse mari de a se materializa în prezent.
În această săptămână, proiectul depus de fostul ministru social-democrat a fost adoptat de Comisia de buget din Camera Deputaţilor.
Astfel, de la 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi evidențiat atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Anunțul a fost făcut de Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.
Într-un comunicat de presă emis marți, 8 noiembrie, Huțucă a explicat modalitatea de înregistrare și fiscalizare.
”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută.
Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat”, explică demnitarul.
Oficialul statului a mai precizat că angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual. El trebuie doar sa înmâneze clientului nota de plată.
Bogdan Huțucă mai spune că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar.
”În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar.
Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică oficialul.
Proiectul privind impozitarea bacșișului cu 10% a trecut de votul Senatului. Acum, cu un aviz favorabil din partea Comisiei de buget-finanțe, va trece fără emoții și de plenul Camerei Deputaţilor.
În următoarea etapă, legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, de anul viitor, vom vedea bacșișul trecut pe bonul de la restaurant sau de la bar, într-o rubrică distinctă.