News

Cât vor plăti românii la curent din 1 ianuarie. Vești proaste pentru cei care se încălzesc cu energie electrică

De la 1 ianuarie 2023, România va reveni cel mai probabil la piața reglementată în energie. Iată cât vor plăti români la facturi în funcție de consum.
24.10.2022 | 21:42
Cat vor plati romanii la curent din 1 ianuarie Vesti proaste pentru cei care se incalzesc cu energie electrica
Cum se vor calcula facturile după revenirea la piața reglementată. Cât vor plăti românii la energia electrică. Sursa foto: energy.com
ADVERTISEMENT

După mai multe Ordonanțe de urgență date în ultimele luni privind plafonarea și compensarea la energie, guvernanții ar fi convenit ca, de la 1 ianuarie 2023, România să revină la piața reglementată.

Cum se vor calcula facturile după revenirea la piața reglementată. Cât vor plăti românii la energia electrică

Din prima zi a anului viitor, cetățenii vor trebui să se obișnuiască cu regulile unei piețe de energie reglementată.

ADVERTISEMENT

Din estimările de acum, se pare că pentru marea parte a populaţiei nu se schimbă mare lucru. Mai exact, rămân aceleaşi preţuri fixe, de 0,68 lei şi 0,80 lei kilowattul, în funcţie de consum, pe o perioadă de cel puţin doi ani.

Pentru instituții publice, prețul fix stabilit ar putea fi cel de 1 leu, iar pentru industria mare, un preţ fix ar fi probabil de 1,3 lei/kwh. Încă se discută aceste aspecte.

ADVERTISEMENT

Revenind la consumatorii casnici, aceștia vor plăti un preț plafonat la curent atâta timp cât se încadrează în limita de consum.

O trecere de limita de 255 kWh aduce un preț de piață prevăzut în contractul cu furnizorii.

”În momentul de faţă, avem această structură de plafonare până în decembrie. Aici intervine, faţă de ce am avut în aprilie, o modificare în marja de 255 kWh şi 300 kWh, unde se schimbă modul de aplicare a plafonului.

ADVERTISEMENT

Până la 255 kWh se aplică acel plafon stabilit de ordonanţă, iar la un consum de 255-300 kWh se aplică o formulă din ordonanţă, un preţ mediu de achiziţie peste care vin costurile reglementate”, a explicat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie), la Antena 3.

Vești proaste pentru cei care se încălzesc cu energie electrică

În prezent, în jur de 80% din populație se încadrează în zona plafonării. Cetățenii care se încălzesc exclusiv cu energie electrică vor avea probleme în a rămâne în zona celor 300 kWh pe lună.

ADVERTISEMENT

Specialistul în energie amintit mai sus spune că aceste persoane nu ar mai putea beneficia de plafonare, din cauza consumului foarte mare de kilowaţi.

”Din punctul meu de vedere, singura problemă la consumatorul casnic, dacă el ar fi vulnerabil din punct de vedere al veniturilor, el nu va putea să rămână sub plafon, dacă foloseşte încălzirea electrică”, a mai adăugat Dana Dărăban la postul de știri citat.

Ajutoarele de la stat pentru facturile la energie electrică:

  • consum lunar până în 100 kWh: 0,68 lei/kWh, TVA inclus
  • consum lunar între 100 și 255 kwh: 0,80 lei/ kWh TVA inclus
  • consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață, din contract.
ADVERTISEMENT