News

Vin banii de la Bruxelles prin PNRR! 15 miliarde de euro, prima tranșă! Ce acord a semnat România

Vin banii de la UE prin PNRR! 15 miliarde de euro reprezintă prima tranșă care ar urma să intre în țară. România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană
27.11.2021 | 13:52
Vin banii de la Bruxelles prin PNRR 15 miliarde de euro prima transa Ce acord a semnat Romania
Vin banii de la Bruxelles prin PNRR-ul depus de guvern! Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

România se pregătește să încaseze primii bani de la Comisia Europeană. Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între CE şi România, pentru disponibilizarea unei o prime tranşe, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, a fost parafat.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a fost cel care a semnat pentru România. Anunțul a fost făcut chiar de ministerul de resort printr-un comunicat de presă

ADVERTISEMENT

Vin banii de la Bruxelles!

De asemenea, reprezentanții ministerului Finanţelor au ținut să explice că împrumutul va fi folosit pentru finanţarea deficitului bugetului de stat.

Totodată, suma va merge și pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

ADVERTISEMENT

De remarcat că sumele vor fi disponibilizate în zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a ţintelor prevăzute în reformele şi investiţiile asociate împrumutului.

Trebuie să știți că cei de la Comisia Europeană vor disponibiliza o prefinanţare de 13% din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.

ADVERTISEMENT

“Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR.

Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut (…)

ADVERTISEMENT

(….)inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Vă readucem aminte că România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

ADVERTISEMENT
Tags: