News

Bani de la Guvern pentru sinistrații din Grecești, localitate afectată grav de inundații

Sinistrații din Grecești vor primi sprijin financiar pentru refacerea locuințelor afectate de inundații, precum și ajutoare alimentare de urgență.
18.06.2023 | 15:24
Bani de la Guvern pentru sinistratii din Grecesti localitate afectata grav de inundatii
Inundațiile din ultimele zile au afectat sud-vestul țării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost convocat, duminică, de către premierul Marcel Ciolacu pentru a aproba ajutoare alimentare de urgență pentru sinistrații din Grecești, județul Dolj. De asemenea, în următoarea ședință de Guvern va fi aprobat un sprijin financiar pentru refacerea locuințelor.

Suntem alături de oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Ținem legătura cu autoritățile locale pentru a oferi tot suportul necesar persoanelor afectate de inundații”, a declarat primul-ministru Marcel Ciolacu, la ședința CNSU.

ADVERTISEMENT

Pentru a suplini nevoile imediate ale celor afectați de inundații, au fost scoase din rezervele de stat și acordate ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, aproape 60 de kilograme de conserve de carne de porc, 60 de kilograme de conserve din legume, 40 de kilograme de conserve din pateu de ficat și 1.000 de litri de apă.

În următoarea ședință de Guvern, va fi adoptată o hotărâre prin care se vor acorda și sprijin bănesc pentru sinistrații din Grecești în vederea refacerii locuințelor afectate, suma totală fiind de 7.000.000 lei, transmite Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Adoptăm, în următoarea ședință de Guvern, o Hotărăre în vederea stabilirii sumelor de bani care vor fi acordate drept despăgubiri familiilor ale căror locuințe au fost afectate de calamități. Hotărârea se va aplica în primul rând locuitorilor din comuna Grecești, județul Dolj, afectați de inundații în aceste zile”, a anunțat, pe Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Banii vor fi distribuiți astfel, cu precizarea că, pentru familiile în care s-au înregistrat pierderi de vieți omenești va fi alocată suplimentar sua de 7.500 de lei:

ADVERTISEMENT
  • 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  • 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  • 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;
  • 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

Zona Olteniei a fost afectată în ultimele zile de inundații de proporții, comuna Grecești fiind cea care a avut cel mai mult de suferit. Aici apa a ajuns, în unele gospodării, și la doi metri, iar 60 de persoane au fost evacuate din locuințele lor.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, podul de pe strada Târgului, dintre localitățile Greceşti şi Gropanele din judeţul Dolj s-a rupt. Potrivit autorităților, nu au fost persoane izolate, deoarece au la dispoziție un alt drum care leagă cele două localități.

Un alt pod a fost rupt, vineri, la Mălăiești, comuna Goiești, județul Dolj. Ploile abundente au afectat zeci de gospodării, iar circa 100 de oameni au fost temporar blocați. Majoritatea au refuzat evacuarea, preferând să stea locului și să aibă grijă de avutul lor, cât a mai rămas.

ADVERTISEMENT