News

Câți bani a primit în ianuarie 2022 un pensionar care are o pensie medie. Cu această sumă nu trăiești o lună

Casa Națională de Pensii a anunțat suma de bani încasată în ianuarie de un pensionar român care are o pensie medie. Banii sunt extrem de puțini în contextul cheltuielilor curente.
28.01.2022 | 23:22
Cati bani a primit in ianuarie 2022 un pensionar care are o pensie medie Cu aceasta suma nu traiesti o luna
Suma de bani încasată în ianuarie 2022 de un pensionar care are o pensie medie. Sursa foto: stirileprotv.ro
ADVERTISEMENT

Din datele furnizate de Casa Națională de Pensii, un pensionar din România a încasat, în medie, o pensie de 1.771 de lei în luna ianuarie a anului 2022. Raportat la perioada similară a anului 2021, vorbim de o creștere cu 11%.

Suma este una foarte mică dacă e să ne raportăm la utilitățile pe care o persoană le are în această perioadă: plata facturilor, alimentația, întreținerea și, în cele mai multe cazuri, plata medicamentelor.

ADVERTISEMENT

Suma de bani încasată în ianuarie 2022 de un pensionar care are o pensie medie

Cel mai greu în România o duc pensionarii din județele Botoşani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare, Călăraşi şi Bistriţa. Aici sunt cele mai mici venituri lunare, cu valori medii cuprinse între 1.400 şi 1.500 de lei pe lună.

În prezent, doar în patru zone ale ţării nivelul pensiei medii este de peste 2.000 de lei pe lună: Hunedoara (unde pensia medie a fost de 2.347 de lei în ianuarie 2022), Bucureşti (2.244 lei), Braşov (2.083) şi Gorj (2.007 lei).

ADVERTISEMENT

Explicația pentru care pensia medie în Hunedoara este mai mare decât cea din Bucureşti este dată de Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

”Hunedoara a fost cel mai industrializat şi cel mai urbanizat judeţ din România, a fost un judeţ al industriei grele. Oamenii au avut sa­larii mari, dar au lucrat în condiţii de muncă groaznice, au lucrat în mină, în combinate siderurgice, în centrul de cale ferată”, spune acesta, conform Zf.ro.

ADVERTISEMENT
  • 4,6 milioane de pensionari la un număr de 4,9 milioane de salariaţi sunt în România, ceea ce înseamnă că rata de dependenţă este de aproape 1 la 1.

”Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile.

Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată”, a adăugat Petru Dandea.

Pensiile speciale, superioare celor ”normale”

În 2022, Guvernul a alocat un buget de 106 miliarde de lei pentru pensiile de stat. Alături de acestea, în România mai există circa 200.000 de pensionari speciali (foşti angajaţi ai MAI, MApN, SRI, SIE etc.).

Pentru categoria ”specialilor”, statul cheltuiește anual circa 10 miliarde de lei. Astfel, dacă un pensionar ”normal” primeşte, în medie, o pensie de sub 1.800 de lei, un pensionar ”special” are o pensie de circa 4.200 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT