News

Bani în conturile agricultorilor. Ministerul a anunţat o schemă de ajutor, ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a primi 3.000 de euro

Ministerul agriculturii vine în sprijinul fermierilor români. Au fost alocaţi peste 50 de milioane de euro pentru proiectul de suflet al ministrului Petre Daea
18.12.2022 | 13:14
Bani in conturile agricultorilor Ministerul a anuntat o schema de ajutor ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi 3000 de euro
Cultivatorii de roşii primesc bani şi în 2023 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de hotărâre în urma căruia legumicultorii vor beneficia în 2023 de un ajutor de minimis de cel mult 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate.

Legumicultorii vor fi verificaţi doar o singură dată

Cererile pentru ajutor se vor depune până cel târziu la data de 1 martie 2023, iar valorificarea producției se va face până la data de 10 iunie, inclusiv.

ADVERTISEMENT

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, cultivate în Ciclul I de producţie şi este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru această schemă de sprijin a legumicultorilor, Ministerul Agriculturii a alocat 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

“În aceste zile, deși se apropie sărbătorile de iarnă, legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție.

De aceea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat și a pus în consultare publică proiectul de HG pentru a da un semnal celor care vor să continue Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate sau celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program”, a declarat ministrul Petre Daea.

ADVERTISEMENT

Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicării programului, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare.

Pentru a fi eligibili pentru aceste ajutoare, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producţie, cultivată exclusiv cu tomate în spaţii protejate, să marcheze suprafaţa prevăzută la loc vizibil, cu o placă indicator, dar şi să să obţină producţia minimă corespunzătoare culturii înfiinţate.

ADVERTISEMENT
Tags: