News

Bani în plus la pensie în funcție de studii. Cât o să primiți pentru anii de carte pe care îi aveți

Bani în plus la pensie în funcție de studii, pentru români. Ce majorări vor primi aceste persoane, potrivit noilor reglementări.
17.03.2024 | 14:39
Bani in plus la pensie in functie de studii Cat o sa primiti pentru anii de carte pe care ii aveti
Bani în plus la pensie în funcție de studii. colaj Fanatik/ Foto pinterest/ pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care au studii superioare vor beneficia de bani în plus la pensie, potrivit noilor prevederi legislative. Legea Pensiilor va aduce schimbări benefice pentru mai multe categorii de români.

Bani în plus la pensie pentru românii cu studii superioare

Printre norocoși se numără persoanele care au studii superioare. Cei care au terminat o facultate, un program de masterat sau doctorat vor beneficia de bani în plus la pensie. Acest lucru se va întâmpla deoarece ei vor primi puncte suplimentare la calcularea indemnizațiilor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, perioadele de studiu superior vor fi asimilate atunci când vine vorba de calculul pensiei. Fiecare an de studiu va conta, arată reglementările din Noua Lege a Pensiilor, care va intra în vigoare în toamna acestui an.

Concret, facultatea, masterul și doctoratul vor fi incluse în categoria punctelor de necontributivitate. Valoarea unui astfel de punct este de 0,25 pentru fiecare an. Astfel, pentru un program de licență de patru ani, o persoană va primi încă un punct la calculul pensiei.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o majorare de circa 81 de lei. În cazul în care a fost finalizat și un program de masterat de doi ani, persoana în cauză va primi încă 0,5 puncte în plus. În concluzie, se adaugă încă 41 de lei la pensie.

Un român care a terminat atât un program de licență, cât și de masterat, poate obține aproximativ 122 de lei în plus la pensie. Dacă a fost și doctorand, finalizând studiile, majorarea poate fi și mai mare.

ADVERTISEMENT

Armata și perioadele de șomaj vor fi luate în calcul

După cum am menționat, recalcularea pensiilor se va face și prin prisma acordării de puncte suplimentare pentru perioadele necontributive. Pe lângă studiile superioare, în această categorie intră și armata sau perioadele de șomaj.

Prin modificările aduse în sistemul de pensii publice din România se dorește ca indemnizațiile să fie acordate într-un mod mai echitabil. În acest sens, noua Lege a Pensiilor prevede să fie luați în calcul anii de studiu, dar și cei lucrați și salariile obținute pe durata activității profesionale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, printre cei care vor primi puncte în plus la pensie se numără și românii care au primit sporuri și prime. În această categorie sunt incluse și persoanele care au lucrat peste program.

 

ADVERTISEMENT