News

Bani în plus la pensie după recalculare. Ei sunt românii care vor beneficia de o majorare cu 1.500 de lei

Ei sunt românii care vor primi bani în plus la pensie. Majorările vor fi de 1.500 de lei, în urma recalculării din toamnă.
08.03.2024 | 19:42
Bani in plus la pensie dupa recalculare Ei sunt romanii care vor beneficia de o majorare cu 1500 de lei
Bani în plus la pensie după recalculare. Foto Unsplash Andreea Popa
ADVERTISEMENT

Recalcularea din luna septembrie va aduce bani în plus la pensie pentru români. Unii dintre cetățeni vor beneficia de majorări semnificative, urmând să primească 1.500 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Românii care vor primi bani în plus la pensie. Majorare de 1.500 de lei după recalculare

În prezent, acești români au indemnizații ce nu depășesc 2.200 de lei. Însă, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, spune că situația se va schimba. El a dezvăluit cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus.

ADVERTISEMENT

Șeful Casei de Pensii a vorbit despre cazul unui tâmplar pensionar, care la ora actuală primește o indemnizație de 2.192 de lei, dar are un stagiu contributiv de 36 de ani. Pensia lui va crește cu 65 la sută.

La majorare vor conta punctele de stabilitate. „Un fost tâmplar la Antepriza construcții-montaj are în momentul de față 36 de puncte contributive. Calculate efectiv pe contributivitate. Și a realizat 43 de ani, o lună și 23 de zile.

ADVERTISEMENT

Pentru calculul punctelor de stabilitate, folosim numai stagiul de cotizare contributiv, care se compune decât din primele două componente. Deci condiții normale și condiții de grupă. Stagiul contributiv este de 36 de ani şi 7 luni şi, în prezent, are o pensie în plată de 2.192 de lei”, a transmis Daniel Baciu la Antena 3.

Conform calculului prezentat de șeful Casei de Pensii, în acest caz vorbim de un număr total de puncte de stabilitate de 7,8331. Acestea se adaugă la cele contributive. Totalul va fi de 44,73073 de puncte.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, indemnizația respectivului pensionar va fi mai mare cu aproape 1.500 de lei. Mai exact va primi în plus 1.432 de lei, urmând ca pensia să fie de 3.624 de lei, după recalcularea din luna septembrie.

„Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici”

Totodată, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, spune că cei mai norocoși vor fi pensionarii cu un stagiu mare de cotizare. În cazul acestora, vor fi înregistrate majorări chiar și de 90 %.

ADVERTISEMENT

Vizați sunt românii cu pensii mici, dar care au lucrat mulți ani, având un stagiu mare de cotizare și cu puncte de stabilitate. „Sunt posibile majorările de 90%-100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat. Acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți”, a adăugat aceasta.

 

ADVERTISEMENT