News

Bani mai mulţi pentru cei expropriaţi de stat. Se dau despăgubiri pentru “suferinţele emoţionale”. Cum arată grila de calcul

09.09.2020 | 19:03
Bani mai multi pentru cei expropriati de stat Se dau despagubiri pentru suferintele emotionale Cum arata grila de calcul
Persoanele expropriate care-și pierd locuința vor primi despăgubiri mai mari/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari UDMR, la care s-au adăugat și parlamentari de la PSD, PMP, USR și minorități au inițiat un proiect de lege prin care grila de calcul a despăgubirilor pentru exproprierile făcute de stat în interes public va ține seama și de considerente subiective, precum ”suferințele emoționale” ale celor expropriați.

Dacă proiectul depus în dezbatere publică la Senat va fi adoptat, valoarea despăgubirilor primite de cei ale căror locuințe sunt expropriate ar putea crește cu până 50%.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii invocă prevederile Constituției care spune că exproprierea persoanelor fizice se poate face doar pentru o cauză de utilitate publică, ”cu dreaptă și prealabilă despăgubire”. Pentru ca această condiție să fie respectată, inițiatorii cred că este necesară modificarea procedurii actuale de expropriere.

”Suferințele emoționale”, calculate procentual

Pe lângă pierderea valorii de piață a bunului expropriat, a cărui estimare trebuie să fie cât mai fidelă, se pune problema altor pierderi și cheltuieli. Acestea pot fi foarte diverse, de la cele obiective cum ar fi cele de mutare, reinstalare, pierdere de valoare ca urmare a expropierii doar unei părți a imobiluiui, până la cele mai dificil de estimat cum ar fi suferințele emoționale, îndeosebi în cazul imobilelor cu destinație de locuință în care proprietarii au locuit, și-au crescut familia, au investit bani și emoții, au acumulat amintiri”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, despăgubirile de acordă în funcție de evaluarea făcută de un expert al Agenției Naționale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), proprietarul având dreptul să recurgă la instanță, dacă suma nu i se pare corectă.

Prin proiectul de lege de modificare a Legii 255/2010, inițiatorii propun ca despăgubirea să aibă două componente: valoarea de piață a bunului imobil, stabilită de ANEVAR, iar în cazul locuințelor să se adauge ”o valoare specială”, calculată în funcție de perioada în care proprietarul împreună cu familia sa, inclusiv succesorii săi au locuit în imobilul respectiv.

ADVERTISEMENT

Valoarea specială se calculează ca un procent din valoarea de piață a imobilului astfel:
-20% pentru o perioadă de până la 25 ani;
-35% pe o perioadă între 25-50 ani, inclusiv;
-50% peste 50 de ani.

Pe lângă despăgubirea principală, proiectul de lege și o despăgubire accesorie, care include cheltuielile sau pierderile suferite de proprietar în funcție de tipul imobilului:

ADVERTISEMENT

a) cheltuieli de relocare/mutare;
 b) cheltuieli cu achiziționarea unui bun imobil de substituire, echivalent în termeni de calitate, amplasament, dimensiuni etc. cu cel supus exproprierii;
 c) pierderi suferite ca urmare a perturbării activității comerciale;
 d) pierderea de valoare de piață a părții de imobil neexpropriat dacă imobilul nu este integral supus exproprierii.

Modalitatea de calcul a a despăgubirilor accesorii urmează să fie stabilită prin hotărâre de guvern, în cazul în care proiectul va fi adoptat, la 30 de zile după adoptare.

Practic, proiectul va determina creșterea automată a tuturor despăgubirilor pentru locuințele expropriate, în funcție de durata locuirii, ca urmare a calculării ”valorii speciale”. În cazul terenurilor, majorarea sumelor primite ca despăgubiri depinde de existența unor  pagube sau cheltuieli colaterale suportate de persoanele expropriate.

ADVERTISEMENT