Bani pentru părinții care au cel puțin trei copii. Veste bună pentru familiile din România! Un proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede ca cei care au mai mult de doi copii să primească, lunar, o sumă de bani de la Guvern.
Vorbim de 2.000 de lei pe lună, sumă care reprezintă contravaloarea a cel puțin un salariu minim net. Va fi acordată acestor părinți, indiferent de venituri. Cei care au șase sau mai mulți copii vor primi peste 5.000 de lei lunar.
Proiectul de lege are scopul de a stimula creșterea natalității în țară, potrivit inițiatorilor. Astfel, cei care au în grijă trei sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani, ar putea primi acest ajutor financiar.
Indemnizația va fi neimpozabilă și nesupusă executării silite, dacă a fost acordată în mod legal. Prin urmare, părinților care au cel puțin trei copii ar putea să li se acorde echivalentul salariului minim pe economie.
Cei care au în grijă patru minori vor primi 1,5 salarii minime nete. Familiile care au cinci copii ar putea beneficia de două salarii minime nete, iar cele cu șase sau mai mulți copii cu 2,5 salarii minime nete, se arată în proiect.
Există câteva condiții pe care părinții trebuie să le îndeplinească. Ei trebuie să realizeze venituri impozabile, din salarii sau pensii. Însă, nu se va ține cont de cuantumul acestora, conform avocat.net.
Mamele care sunt în concendiu de creștere copil trebuie să fi realizat venituri impozabile în 12 luni din ultimii doi ani. Măsura se va aplica pentru cetățenii români, cu domiciliul în România, se arată în proiect.
Mai mult, pentru a beneficia de bani, copiii care au mai mult de trei ani trebuie să fie înscriși într-o unitate de învățământ. Indemnizația va fi acordată unui singur părinte sau întreținător. În cazul în care custodia este pierdută de beneficiarul respectiv, acesta nu va mai primi banii.
Pentru a intra în vigoare și pentru a-și produce efectele, proiectul va trebui să fie aprobat de Camera Deputaților, iar apoi publicat în Monitorul Oficial. Conform avocat.net, în inițiativă nu se precizează sursa de finanțare.