News

Banii de la Ministerul Dezvoltării, marea miză a luptei din coaliție. „Este combustibilul politic al Guvernului”

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe Marcel Ciolacu în funcția de premier, însă marea întrebare este dacă UDMR va mai face parte din actuala coaliție
13.06.2023 | 15:36
Banii de la Ministerul Dezvoltarii marea miza a luptei din coalitie Este combustibilul politic al Guvernului
Ministerul Dezvoltării, mare premiu care dezbină coaliție de guvernare. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marți, după ce a fost desemnat să formeze noul Guvern, Marcel Ciolacu va avea o nouă rundă de negocieri în cadrul coaliției cu liderii PNL și UDMR privind miniștrii noului Executiv, principala necunoscută fiind portofoliul Ministerului Dezvoltării și dacă UDMR va mai rămâne în coaliție fără acest minister.

Banii Ministerului Dezvoltării, miza a luptelor din cadrul coaliției

Planurile actualei coaliții de la finalul anului 2021, atunci când au căzut de acord asupra împărțirii ministerelor odată cu rocada premierului, nu s-au potrivit cu realitatea din iunie 2023. În primul rând, PSD a dorit să păstreze pentru Sorin Grindeanu Ministerul Transporturilor, un minister cu mulți bani și unde anul trecut s-au semnat finanțări importante. Liberalii ar fi acceptat să renunțe la acest minister, care le-ar fi revenit lor conform protocolului inițial, însă au cerut la schimb Ministerul Dezvoltării, condus de UDMR.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că marea miză a preluării ministerului de la UDMR de către PNL o reprezintă sumele uriașe pe care le gestionează Dezvoltarea, și în special miliardele din PNDL Anghel Saligny.

„Are foarte mulți bani, de aceea a devenit dintr-o dată atât de important. Are toți banii de PNDL Anghel Saligny. Și tot aici e miza pentru alegerile de anul viitor. E ministerul care împarte banii primarilor, și evident, primarul care are bani câștigă alegerile”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, odată cu apropierea anului electoral 2024, importanța Ministerului Dezvoltării a crescut exponențial pentru PNL și PSD, partidele care controlează cele mai multe primării din țară. De altfel, marți, președintele PSD Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat la Digi24 că UDMR nu a cerut acest minister în 2021, și că el a revenit acestui partid doar pentru că PSD și PNL nu s-au înțeles asupra lui la semnarea protocolului de colaborare. „Acum că au văzut ce e acolo, nu mai vor să renunțe la el”, a spus liderul PSD.

„Acest minister a fost important întotdeauna, și asta pentru că acolo e Anghel Saligny. Pentru că acolo erau 10 miliarde de euro de la bugetul de stat care ajung direct la clientela politică. Aceștia nu sunt bani europeni, care trebuie să fie atrași și cheltuiți într-un sistem complicat, cu multe verificări. Astăzi, la noi nu mai vorbește nimeni de fondurile de coeziune, care sunt greu de luat, cu multe comisii de birocrați. Pe când banii din Anghel Saligny, care sunt la Dezvoltare, dacă vrea un ministru să-i dea unui anumit primar, atunci o poate face relativ ușor.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că Dezvoltarea devine un minister cheie si pentru alegerile de anul viitor. Să ne aducem aminte că pentru acest fond Anghel Saligny a fost sacrificat USR-ul de la guvernare acum doi ani. Este combustibilul politic al Guvernului. Trebuie să dea la primari, la președinți de Consiliu Județean, la cei care sunt „demni” de a primi acești bani. Ideea PSD-ului de a da acest minister UDMR-ului a fost una foarte bună, altfel s-ar fi sfâșiat între ei pentru acești bani”, a declarat, pentru FANATIK, și politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

Cu sau fără UDMR la guvernare?

Noul premier desemnat, Marcel Ciolacu, urmează să poarte astăzi poate ultimele negocieri cu cei de la UDMR privind împărțirea ministerelor în noul Guvern. Încă de săptămâna trecută oferta oficială primită de cei de la UDMR a fost să păstreze Ministerul Mediului și să primească la schimb Ministerul Energiei. Luni însă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus clar că partidul pe care-l conduce nu va continua la guvernare fără Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISEMENT

„Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaște și domnul Ciolacu. Nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem fi împinși pe scări. Dar nu plecăm, că nu de aceea am intrat în 2020 în coaliție, ca să plecăm înaintea terminării mandatului”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor. Imediat, liderii PNL au reacționat la acest mesaj și au spus că există încă șanse ca liberalii să preia Ministerul Transporturilor, totul depinzând de prezența UDMR în următorul Guvern. Marți, liderii PSD au vorbit de faptul că UDMR „pune condiții ce știu că nu pot fi îndeplinite”.

Unii analiști sunt de părere că UDMR nu are de ales și că, de altfel și varianta rațională, este ca aceștia să accepte ce le oferă liberalii și social-democrații. În acest sens, declarațiile liderilor UDMR nu sunt decât o tehnică de negociere.

„Fără discuții că UDMR va ceda. E vorba până la urmă de o tehnică de negociere. Aici, ceea ce a spus Kelemen Hunor, e cât se poate de real – „noi nu vrem să plecăm, dar putem să fim împinși pe scări”.

Cei de la PNL sunt foarte porniți împotriva UDMR-ului și pentru că au nevoie disperată să-și găsească o temă de campanie. Iar atunci, probabil se vor întoarce spre un mesaj naționalist. La PSD avem deja acel naționalism gregar, de la țară, care nu e greu de transmis. Dar la PNL trebuie să fie puțin mai spălăcel, și atunci trebuie să se ia de Viktor Orban, de nu știu ce. De aici și obsesia lor de a se bate cu UDMR-ul”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu.

Pe de altă parte, negocierile de la Cotroceni de marți au arătat că între PNL și PSD, pe de o parte, și UDMR pe de altă parte, există o ruptură reală. Cele două mari partide s-au dus împreună la negocierile cu șeful statului. Acesta din urmă, la rândul său, nu și-a mascat distanțarea de UDMR, nedând mâna cu liderii acestui partid. De altfel, zvonurile vehiculate în presă susțin că PNL l-ar numi în fruntea Ministerului Dezvoltării pe Adrian Vestea, președintele CJ Brașov.

„UDMR pare, cel puțin prin ce au declarat public, că a trasat o linie roșie și anume, acest Minister Dezvoltării la care nu vor să renunțe. La cum arată lucrurile astăzi, consultări PNL și PSD împreună, UDMR separat – cred că devine din ce în ce mai clar că UDMR nu va fi parte a următorului Guvern. Pare că PSD și PNL deja s-au împăcat cu acest lucru. Vorbim de interesul celor două partide de a câștiga mai mult de pe urma acestei rotative pe spatele UDMR-ului”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Deși liderii UDMR au declarat marți că „ei nu s-au ridicat de la masa de negocieri” și că „sunt deschiși la a colabora în continuare, dar nu cu orice preț”, analiștii politici sunt de părere că după ultimatumul lansat de președintele Kelemen Hunor, pierderea Ministerului Dezvoltării de către UDMR acum ar fi o înfrângere politică.

„Există în continuare negocieri, va exista o discuție hotărâtoare cu Marcel Ciolacu, dar totuși nu înțeleg de ce ar fi pulsat atât de mult liderul UDMR că nu va continua fără Ministerul Dezvoltării. Nu văd ce ar putea primi la schimb astfel încât să nu fie totuși o înfrângere politică. E adevărat că principalul obiectiv al UDMR-ului, mai mult decât în cazul altor partide, fiind un partid care reprezintă o minoritate etnică, este să fie prezent al guvernare. Dar nu cred că poate accepta acest lucru cu orice preț.

Dacă nu ar fi pulsat atât de mult prin declarațiile publice, probabil că ar fi fost mai ușor să „înghită broasca”, așa cum spunea cineva din politică. Dacă vor accepta, cu această concesie, să rămână la guvernare va fi o înfrângere politică importantă”, a mai declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă, care subliniază că modul în care UDMR-ul a fost tratat de PNL și PSD arată că totuși partidul lui Kelemen Hunor nu mai este văzut ca fiind important în arhitectura noului Guvern. „La cum au tratat UDMR-ul în această perioadă se pare că nu văd vreun beneficiu în a-i avea la guvernare. I-ar fi tratat altfel dacă îi considerau indispensabili”, a subliniat acesta.

ADVERTISEMENT