News

Marcel Ciolacu ține ca UDMR să rămână la guvernare. Ce ministere a decis să le propună liderul PSD / Kelemen Hunor a refuzat oferta. Update

Marcel Ciolacu vrea să țină UDMR la guvernare și le propune mai multe ministere ”importante” cum ar fi cel al Energiei și Fondurilor Europene.
11.06.2023 | 19:05
Marcel Ciolacu tine ca UDMR sa ramana la guvernare Ce ministere a decis sa le propuna liderul PSD  Kelemen Hunor a refuzat oferta Update
Marcel Ciolacu ține ca UDMR să rămână la guvernare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
11-06-2023
16:06

Kelemen Hunor nu acceptă oferta lui Ciolacu

Liderul UDMR Kelemen Hunor nu vrea să audă de oferta lui Marcel Ciolacu și cere ca protocolul inițial să fie respectat. ”Noi am spus, trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să fie un mesaj ca dacă au semnat o hârtie, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat.

Nu avem nici un motiv ca sa spunem că nu suntem în stare să guvernăm. Colegii mei mi-au dat mandat să se respecte acordul. Putem rămâne cu Dezvoltarea și cu Mediul sau ceva similar. Oferta cu MIPE și Energia a existat de miercuri. Ministerele propuse nu sunt acceptabile. Rezultatele cu care ne-am aplecat asupra guvernării sunt argumentele mele de forță.

Domnul Ciolacu mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Ministerul Energiei și cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, ceea ce nu putem accepta. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, suntem la masă, în acest moment există un acord de coaliție și până când președintele Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Ciolacu, acest acord rămâne în vigoare.

Atunci va deveni responsabilitatea lui să îi cheme la discuții în ce format vrea și să decidă cum merge mai departe. Există în acest moment o majoritate solidă. Nu a plecat nimeni din coaliție și nu a venit nimeni în coaliție. O majoritate există și fără noi“, a spus Kelemen Hunor.

Liderul PSD a anunțat, după discuții cu cei din partid, că Partidul Social Democrat ar vrea să continue colaborarea cu UDMR la guvernare. În consecință, propunerea lui Ciolacu e ca UDMR să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene. Marcel Ciolacu se pregătește de marea rotativă care a fost până acum amânată de mai multe ori.

Marcel Ciolacu ține ca UDMR să rămână la guvernare

”A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR”, a explicat Ciolacu, menționând că discuțiile au fost ”ample și s-a intrat puțin și în programul de guvernare”, conform News.ro. Așadar, Ciolacu și PSD consideră că UDMR ar avea oamenii competenți și necesari pentru a conduce ministerele propuse, conform PRO TV.

ADVERTISEMENT

”UDMR să preia ministerele Eneergiei şi Fondurilor Europene, ministere importante. Din câte cunoaştem, au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a declarat liderul PSD, cel care va ajunge prim-ministru al României și, implicit, va fi perceput de popor drept conducătorul Guvernului în următorul an, până la alegeri.

De altfel, se pare că Ciolacu va prelua România într-o oarecare liniște, pentru că liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că sindicaliștii din învățământ ar fi fost, într-un final, mulțumiți de oferta Guvernului, astfel că sunt șanse mari ca elevii și profesorii să se întoarcă în școli.

ADVERTISEMENT

”Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație. Acestea au fost agreate, de principiu, de toate părțile responsabile și așteptăm decizia finală a profesorilor. Coaliția de guvernare a încheiat un angajament ferm cu sindicatele reprezentative pentru personalul din învățământ, care se va concretiza, mâine, într-un act normativ, dacă răspunsul profesorilor este unul pozitiv.

Înainte de a enumera măsurile la care ne angajăm împreună, vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu toți profesorii și cu toate cadrele nedidactice. Un mesaj de încredere tuturor părinților și tuturor elevilor. Le transmit angajamentul meu personal și desigur și al colegilor de Coaliție, că, ceea ce am stabilit azi se va întâmpla întocmai și la timpul agreat. În cursul acestei dimineți, am convenit împreună cu reprezentanții sindicatelor, creșterea la nivelul de 25% a valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar.

ADVERTISEMENT

Am mai stabilit ca, începând cu anul viitor, în grila prevăzută în viitoarea lege a salarizării, salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% care a fost menționat în vechea ordonanță de urgență va fi crescut la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru formarea profesională, în luna octombrie se vor acorda sumele de 1.500 lei pentru personalul didactic și cel auxiliar, respectiv de 500 lei pentru angajații nedidactici.

Textul actului normativ care conține aceste prevederi va fi publicat astăzi, conform procedurii de transparență decizională. Potrivit înțelegerii pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatelor, decizia finală va fi comunicată de liderii sindicali mâine până la ora 10.00, ordonanța urmând să fie aprobată în ședință de guvern.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cadrul ședinței de guvern de azi, ministrul Ligia Deca a prezentat textul unei ordonanțe de urgență care stabilește calendarul închiderii anului școlar și al examenelor aferente. În acest mod, situațiile de final de ciclu de învățământ vor fi încheiate, iar elevii își vor putea continua traseul educațional.

Consider și acum, așa cum am spus și la începutul grevei, că toate cererile cadrelor din educație sunt justificate și am credința că am făcut tot ce mi-a stat și tot ce ne-a stat în putere pentru a veni cu cea mai bună rezolvare posibilă. Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene!”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT