News

Banii din PNRR, blocați în continuare de Comisia Europeană. Ghinea: „Din 2023, România nu a încasat nimic”

Guvernul României a depus din decembrie 2023 cererea de plată numărul 3 din PNRR, însă banii sunt blocați în continuare.
17.04.2024 | 17:19
Banii din PNRR blocati in continuare de Comisia Europeana Ghinea Din 2023 Romania nu a incasat nimic
Banii din PNRR, blocați în continuare de Comisia Europeană. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Banii din PNRR sunt blocați în continuare de Comisia Europeană, cererea de plată numărul 3 nefiind aprobată nici până acum. Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene și coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, spune că România nu a încasat niciun ban din anul 2023.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR

Guvernul României a depus încă din decembrie 2023 cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vorbim de o finanțare în valoare de 2,7 miliarde de euro. Documentul ar fi urmat să fie evaluat, în termen de două luni, de Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Însă, nici până acum nu a fost aprobată, deoarece România nu a îndeplinit reformele privind investițiile în energie, ”de depolitizarea şi profesionalizarea conducerii companiilor de stat din energie şi de selecţia conducerii agenţiei care se ocupă de monitorizarea întreprinderilor de stat (AMEPIP)”, potrivit coordonatorului Departamentului de Politici Publice al USR.

Evaluarea a fost prelungită cu o lună, la solicitarea Executivului, însă țara noastră nu ar fi oferit reprezentanților CE lămuriri referitoare la jaloanele neîndeplinite. De altfel, Cristian Ghinea amintește că anul trecut nu au fost încasați banii din cererile de plată din program tocmai din cauza întârzierilor.

ADVERTISEMENT

„Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocaţi pentru cererile din 2023, România nu a încasat nimic”, a transmis Cristian Ghinea într-un comunicat de presă al USR, conform news.ro.

Cristian Ghinea: „Riscăm blocarea investițiilor”

Totodată, Ghinea susține că investițiile, care ar fi trebuit făcute în România, s-ar putea bloca din cauza lipsei banilor. Acesta a amintit de alocarea sumelor necesare pentru investițiile în autostrăzi, căi ferate și școli.

ADVERTISEMENT

„Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investiţiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate din investiţiile în autostrăzi şi căi ferate, pentru care noi, USR, am obţinut finanţare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de şcoli şi săli de clasă modernizate”, a adăugat Cristian Ghinea.

Acesta mai spune că Executivul a prezentat românilor Planul Național de Redresare și Reziliență într-un „pdf aproape imposibil de parcurs”. Ghinea susține că PNRR nu este promovat așa cum ar trebui.

ADVERTISEMENT

„Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, şi pentru specialişti, dar mai ales pentru toţi românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate ţintele şi jaloanele actualizate şi cu toate termenele noi de implementare”, a conchis Cristian Ghinea.

În 2021, actualul coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR a negociat și aprobat cu CE Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atunci când ocupa funcția de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT
Tags:
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după...
VIDEO Singurul filmuleț cu Bruce Lee într-o luptă MMA! Imagini incredibile publicate după jumătate de secol
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au...
BREAKING NEWS! Incendiu cu degajări mari de fum lângă stadionul DINAMO! Autoritățile au intervenit în forță!
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te...
Ciprian are un service auto mobil, iar afacerea sa este înfloritoare. Cât te costă dacă ai făcut pană şi chemi mecanicii la faţa locului
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste...
Uitat de lume într-un azil de bătrâni, Irinel Columbeanu a primit o veste uriaşă din partea judecătorilor. Decizia e definitivă
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în...
Ultima oră / Îndrăgita actriță a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui accident. 'Va fi o recuperare lungă'
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a urmat apoi
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei...
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să...
Anamaria Prodan, detalii intime despre relaţia cu Ronald Gavril: „Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia...
Șofer român de TIR, reacție uluitoare când e prins într-o parcare din Belgia că dormea în camion. „Șeful preferă să plătească amenda, e mai ieftin decât hotelul”
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al...
Irinel Columbeanu, prima veste bună de când e la azil. Fostul soț al Monicăi Gabor scapă de problemele cu banii? Ce veste a primit