News

Banii din PNRR, blocați în continuare de Comisia Europeană. Ghinea: „Din 2023, România nu a încasat nimic”

Guvernul României a depus din decembrie 2023 cererea de plată numărul 3 din PNRR, însă banii sunt blocați în continuare.
17.04.2024 | 17:19
Banii din PNRR blocati in continuare de Comisia Europeana Ghinea Din 2023 Romania nu a incasat nimic
Banii din PNRR, blocați în continuare de Comisia Europeană. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Banii din PNRR sunt blocați în continuare de Comisia Europeană, cererea de plată numărul 3 nefiind aprobată nici până acum. Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene și coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR, spune că România nu a încasat niciun ban din anul 2023.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR

Guvernul României a depus încă din decembrie 2023 cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vorbim de o finanțare în valoare de 2,7 miliarde de euro. Documentul ar fi urmat să fie evaluat, în termen de două luni, de Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Însă, nici până acum nu a fost aprobată, deoarece România nu a îndeplinit reformele privind investițiile în energie, ”de depolitizarea şi profesionalizarea conducerii companiilor de stat din energie şi de selecţia conducerii agenţiei care se ocupă de monitorizarea întreprinderilor de stat (AMEPIP)”, potrivit coordonatorului Departamentului de Politici Publice al USR.

Evaluarea a fost prelungită cu o lună, la solicitarea Executivului, însă țara noastră nu ar fi oferit reprezentanților CE lămuriri referitoare la jaloanele neîndeplinite. De altfel, Cristian Ghinea amintește că anul trecut nu au fost încasați banii din cererile de plată din program tocmai din cauza întârzierilor.

ADVERTISEMENT

„Ultima cerere de plată a României care a fost aprobată de Comisia Europeană a fost depusă în decembrie 2022. Din banii alocaţi pentru cererile din 2023, România nu a încasat nimic”, a transmis Cristian Ghinea într-un comunicat de presă al USR, conform news.ro.

Cristian Ghinea: „Riscăm blocarea investițiilor”

Totodată, Ghinea susține că investițiile, care ar fi trebuit făcute în România, s-ar putea bloca din cauza lipsei banilor. Acesta a amintit de alocarea sumelor necesare pentru investițiile în autostrăzi, căi ferate și școli.

ADVERTISEMENT

„Am publicat în ultimul buletin, punct cu punct, toate investiţiile majore pe care ar trebui să le avem gata anul acesta. Este vorba inclusiv de jumătate din investiţiile în autostrăzi şi căi ferate, pentru care noi, USR, am obţinut finanţare de 7 miliarde de euro. De zeci de mii de şcoli şi săli de clasă modernizate”, a adăugat Cristian Ghinea.

Acesta mai spune că Executivul a prezentat românilor Planul Național de Redresare și Reziliență într-un „pdf aproape imposibil de parcurs”. Ghinea susține că PNRR nu este promovat așa cum ar trebui.

ADVERTISEMENT

„Suntem în continuare singurii care explicăm simplu, şi pentru specialişti, dar mai ales pentru toţi românii, ce face cu adevărat PNRR pentru ei: pe MonitorPNRR.ro se poate găsi, începând de astăzi, PNRR-ul cu toate ţintele şi jaloanele actualizate şi cu toate termenele noi de implementare”, a conchis Cristian Ghinea.

În 2021, actualul coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR a negociat și aprobat cu CE Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atunci când ocupa funcția de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: