Fotbal intern

Banii vorbesc! Motivele pentru care Liga Profesionistă ține morțiș să termine competiția și în condiții de COVID-19

16.07.2020 | 22:47
Banii vorbesc Motivele pentru care Liga Profesionista tine mortis sa termine competitia si in conditii de COVID19
ADVERTISEMENT

Incertitudinea a pus stăpânire pe Liga 1 după ce la Dinamo au fost depistate în cursul zilei de miercuri alte șase cazuri de coronavirus în rândul jucătorilor, motiv pentru care meciurile „câinilor” au fost amânate până la remedierea situației.

În aceste condiții, nu se poate spune cu exactitate când și dacă această ediție de campionat, mai ales play-out-ul, se mai poate termina pe teren, deoarece nu mai există date disponibile pentru a se disputa în termenele stabilite inițial partidele rămase.

ADVERTISEMENT

Iar vinovata principală pentru haosul ce domnește acum în Liga 1 este Liga Profesionistă de Fotbal, care nu a fost în stare să stabilească un set de măsuri și reguli ce urmau să fie aplicate dacă ar fi apărut asemenea cazuri de îmbolnăviri.

Liga Profesionistă de Fotbal, interesată doar de banii din drepturile tv

De fapt, toată această situație ingrată are la bază războiul rece care durează de ceva vreme între Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă, război care nu a fost lăsat deoparte nici măcar atunci când interesele erau comune.

ADVERTISEMENT

Concret, încă din 5 iunie, cu o săptămână înainte de restartul Ligii 1, Federația a trimis prin e-mail o adresă oficială către Liga Profesionistă de Fotbal prin care cerea ca reprezentanți ai celor două instituții să se întâlnească și să stabilească un protocol comun pentru Ligile 1 și 2. În acest document urmau să fie stabilite o serie de reguli și sancțiuni care s-ar fi aplicat în cazul în care ar fi apărut cazuri de coronavirus la echipele rămase în competiție în cele două eșaloane.

Cum nu a primit niciun răspuns, Federația a revenit pe 6 iunie cu încă două solicitări identice către LPF, cerând din nou o întâlnire pentru a se redacta împreună niște scenarii. La fel, niciun un răspuns!

ADVERTISEMENT

Abia la a patra solicitare a Federației, din 8 iunie, când s-a cerut Ligii să vină ea cu o propunere oficială de protocol în cazul în care se vor ivi cazuri de coronavirus, forul condus de Gino Iorgulescu s-a sinchisit să răspundă. Prin telefon, nu printr-o adresă oficială!

Adresa oficială a venit abia după o săptămână, iar răspunsul a fost șocant: reprezentanții Ligii i-ar fi anunțat pe omologii de la Federație că nu ar fi interesați de redactarea unui asemenea protocol, singura lor preocupare fiind să înceapă campionatul și să se dispute toate meciurile. Motivul este unul cât se poate de simplu: banii din drepturile de televiziune. Care au fost încasați mare parte în avans și în cazul în care competiția nu s-ar fi terminat pe teren ar fi trebuit restituți. Iar cluburile nu ar fi avut de unde să-i dea înapoi.

ADVERTISEMENT

Dinamo, focar de infecție. Nu are când să-și mai joace meciurile

Liga nu și-a făcut probleme nici măcar la momentul apariției primului caz de COVID la Dinamo, când magazinerul echipei a fost testat pozitiv. S-au amânat primele două meciuri ale „câinilor”, cu Chindia și Hermannstadt, pentru care s-au găsit soluții de reprogramare cu ajutorul Federației. A fost mutat cu o săptămână termenul limită de disputare a ultimei etape, dar și datele barajului de promovare/retrogradare.

Acum, însă, gluma se îngroașă. Chiar în dimineața zilei când trebuia să dispute restanța cu Chindia, la Dinamo a explodat bomba: 6 jucători au fost depistați cu coronavirus, pentru trei dintre ei fiind nevoie de internarea în spital. Este vorba de Răuță, Fara și Mihai Popescu, în timp ce ceilalți 3, Vali Lazăr, Mrzljak și Grigore, se află în izolare la domiciliu. Restul fotbaliștilor stau și ei acasă, nu au voie să se antreneze în grup și așteaptă să vadă când pot repeta testele.

În mod normal, dacă ar fi să se respecte legea, Dinamo nu ar mai avea când să-și dispute restul partidelor din play-out. Pentru că, acolo unde există mai mult de 3 cazuri de coronavirus se consideră focar de infecție, iar toate persoanele care au intrat în contact cu cei bolnavi ar trebui să stea în izolare la domiciliu pe timp de 14 zile. Abia după această perioadă se refac testele pentru toată lumea și, dacă ele ies negative, echipa se poate întoarce la antrenamente.

În acest caz, Dinamo ar fi aptă să-și dispute următorul meci abia la finalul lunii iulie, ceea ce ar face practic imposibilă terminarea competiției.

Ca o ultimă soluție de avarie, ar mai exista varianta ca, din momentul în care primește „verde”, Dinamo să-și  joace toate meciurile la intervale de 48 de ore. Numai că și aici ar exista un impediment: o echipă poate disputa două jocuri la 48 de ore doar dacă acestea sunt programate în același oraș! Ceea ce nu e cazul…

Reprezentanții clubului „alb-roșu” sunt conștienți de acest lucru și au cerut, prin vocea directorului general Bogdan Bălănescu, întreruperea campionatului: „Este o situație extraordinar de grea. Suntem aproape de desființarea acestei echipe. Nu cred că este logic ca în momentul în care îți lipsesc 6 jucători, mai mult de 30% din echipă, să poți să mai continui competiția. Să se întrerupă campionatul. Nu mai poate continua. Cum poate juca o echipă fără 6 jucători? Nu am mai vorbi de meritul sportiv pe teren. Să găsim o soluție vizavi de sistemul competițional pentru sezonul viitor”.

Au venit și ultimii bani din drepturile tv. Nici se pune problema suspendării campionatului

Sunt din ce în ce mai multe voci care susțin că în toată această situație vina aparține numai Ligii Profesioniste de Fotbal, care ar fi refuzat să colaboreze cu Federația pentru a impune niște reguli și sancțiuni clare în cazul apariției unor cazuri de coronavirus. Dacă s-ar fi stabilit de la început că echipele în culpă vor pierde la masa verde meciurile pe care nu le vor putea juca, poate alta ar fi fost situația acum…

Forul condus de Gino Iorgulescu s-a trezit din letargie abia miercuri la prânz, la câteva ore bune după ce s-a aflat de noile cazuri de îmbolnăviri de la Dinamo, și a început să ceară disperat ajutorul Federației. Se caută o cale de ieșire din această situație foarte complicată, trebuie găsite soluții și date disponibile pentru terminarea campionatului, fiindcă despre o suspendare a acestuia nici nu poate fi vorba.

„Cererea lui Dinamo de înghețare a campionatului este o solicitare criminală raportat la bugetul tuturor celor 14 cluburi din Liga 1. Există un contract de drepturi tv, există anumite obligaţii şi nu cred că se pune problema la momentul acesta să întrerupem competiţia, atâta timp cât avem date de a merge mai departe” – Justin Ștefan, secretar general LPF

S-a trecut la amenințări la adresa cluburilor din Liga 1, motivul fiind legat, bineînțeles, de bani. Mai ales că zilele trecute, firma deținătoare a drepturilor tv a virat în conturile Ligii și ultima tranșă restantă pentru sezonul în curs, în jur de 450.000 de euro, iar consecințele financiare ar fi groaznice. Și pe moment, dar mai ales pe viitor.

ADVERTISEMENT