News

Barajul din România pe care trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Este o capodoperă construită în cel mai sălbatic loc din Carpați

Barajul din România care uimește pe toată lumea cu dimensiunile sale. Este una din marile lucrări inginerești și o atracție turistică din Carpați
06.04.2024 | 18:57
Barajul din Romania pe care trebuie sa ajungi macar o data in viata Este o capodopera construita in cel mai salbatic loc din Carpati
Barajul Gura Apelor este al doilea ca mărime de acest tiop din Europa / Foto: Facebook, Lucian Ignat
ADVERTISEMENT

Una din atracțiile turistice aflate chiar la intrarea în Parcul Național Retezat, în județul Hunedoara, este barajul Gura Apei (sau Gura Apelor). Barajul este apreciat ca una din lucrările inginerești de referință din România.

Barajul are 168 de metri înălțime

Pentru amenajări hidrografice în defileul Râului Mare, în 1975 a început construirea acestui baraj „din arnocamente și miez de argilă”, potrivit documentației. La construcția barajului s-au folosit adică pietriș, bolovani, diferite tipuri de rocă, pământ etc. Lucrările la acest baraj artificial au durat până în 1986.

ADVERTISEMENT

În 1974, Consiliul de Miniștri al Republicii Socialiste România a hotărât să fie construită o amenajare hidroenergetică a Rîului Mare. Amenejarea urma să cuprindă actualul baraj Gura Apelor, și două hidrocentrale inițial (Retezat și Clopotiva).

A rezultat o construcție ale cărei dimensiuni impresionează și astăzi și care o fac deopotrivă o atracție pentru turiști. Astfel, barajul are o înălțime totală de 168 de metri iar lacul de acumulare conține 225 de milioane de metri cubi de apă. Acumularea apei a început în anul 1986.

ADVERTISEMENT

Lucrările care înfrumusețează natura

„Barajul este amplasat la confluența râurilor Lăpușnicul Mare, Lăpușnicul Mic și râul Șes, în locul numit Gura Apelor, situat la 45 km de orașul Hațeg (…) Barajul Gura Apelor este o lucrare inginerească de referință iar cadrul natural după umplerea lacului arată odată în plus că lucrările inginerești nu agresează natura ci o potențează în frumosul ei”, se arată într-o lucrare despre acest baraj.

Barajul are o lățime la bază de 464 de metri iar la coronament de 12 metri. Aceste cifre fac ca barajul Gura Apelor să fie al doilea ca mărime de acest tip din Europa și este unul din cele mai mari proiecte hidrotehnice din România din secolul trecut.

ADVERTISEMENT

Nu au lipsit accidentele

Mii de oameni au muncit la barajul Gura Apelor și nu au lipsit accidentele. „Au fost multe accidente, mulți vătămați și morți. Majoritatea s-au datorat angajamentului uman în scopul realizării acestor mari lucrări care s-au desfășurat adeseori în condiții foarte grele sub presiunea timpului, strădanii lăudabile dar care nu au ținut cont suficient de riscuri și pericole.

Multe dintre accidente au avut drept cauză neștiința, lipsa de experiență, nesupravegherea corespunzătoare. Au fost și accidente în care fatalitatea a fost o cauză de netăgăduit” (Ioan Radu, „Hidroconstrucția – Sucursala Râul Mare Retezat”, 2013)

ADVERTISEMENT

Barajul este traversat de un drum pe care turiștii pot ajunge la Poana Pelegii, de unde pot începe mai multe trasee turistice aflate în Parcul Național Retezat. Aflat într-o zonă retrasă și destul de sălbatică, barajul Gura Apelor este înconjurat de o zonă muntoasă și turiștii care apreciază liniștea și comuniunea cu natura consideră că merită toate eforturile să urce până la baraj.

 

ADVERTISEMENT