News

Descoperire macabră în Harghita: bărbat găsit mort în pădure. Ce variante iau în calcul salvamontiștii

IPJ Hargita anunță că un bărbat de 69 de ani a murit într-o pădure. Salvamontiștii care au intervenit cred că decesul a survenit în urma atacului unui animal sălbatic, posibil un urs.
13.12.2021 | 11:38
Descoperire macabra in Harghita barbat gasit mort in padure Ce variante iau in calcul salvamontistii
ADVERTISEMENT

Situația urșilor din pădurile României este una extrem de complicată. Extinderea așezărilor umane și restrângerea ariilor de locuit și de procurare a hranei reprezintă un real pericol pentru aceștia.

Presiunea asupra arealelor ocupate de urși înseamnă că aceste mamifere vor intra din ce în ce mai des în așezările umane în căutare de hrană obținută ușor. Din nefericire, aceste vizite cresc riscul întâlnirilor din oameni și urși, uneori cu consecințe tragice.

ADVERTISEMENT

Bărbat găsit mort în pădure

Conform Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, o astfel de întâlnire cu un urs a dus sâmbătă, 11 decembrie, la moartea unui bărbat de 69 de ani din localitatea Suseni. Conform primelor informații obținute de către autorități, acesta prezenta urme care indicau faptul că a fost atacat de către un animal sălbatic, notează Agerpres.

Rănile care au dus la moartea bărbatului, dar și zona în care a avut loc atacul i-au determinat pe anchetatori să ia în calcul posibilitatea ca acesta să fie victima atacului unui urs.

ADVERTISEMENT

Cercetările efectuate de către autorități au stabilit faptul că bărbatul a plecat de acasă în dimineața zilei în care a fost ucis. În jurul orei 4 după amiază, soția acestuia îngrijorată de absența îndelungată, alături de doi vecini a decis să îl caute în apropierea unei cabane.

Cabana se află într-o zonă de pădure și se afla în proprietatea familiei bărbatului ucis. Acesta a fost găsit de către cele trei persoane plecate în căutarea sa pe traseul dintre Suseni și cabană.

ADVERTISEMENT

Aparent, bărbatul a fost găsit la o distanță de aproximativ 150 de metri de cabană. Cei doi vecini și soția acestuia l-au transportat pe bărbat în interiorul cabanei, sperând că ar putea să îl salveze.

La scurt timp, la cabană, a ajuns un echipaj de poliție, paramedici și un grup de salvamontiști din cadrul Serviciului Public Salvamont Harghita. În ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru a ajunge cât mai repede, bărbatul decedase deja din cauza rănilor suferite.

ADVERTISEMENT

Persoanalul medical care a fost trimis în cazul bărbatului a constatat decesul. De asemenea, în urma unei examinări a corpului victimei, paramedicii au ajuns la concluzia că rănile suferite ar fi putut fi cauzate de către un urs. Criminaliștii sunt de părere că moartea ar fi survenit cu câteva ore înainte de sosirea soției și a salvamontiștilor.

În ciuda faptului că rănile indică faptul că moartea bărbatului a fost cauzată de către atacul unui urs, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Rolul acestei anchete este de a stabili care sunt condițiile exacte în care s-a produs atacul ursului.

Intervenția salvamontiștilor

Într-o postare de pe Facebook și salvamontiștii din Gheorgheni au oferit detalii despre intervenția lor în cazul bărbatului ucis. Acești au explicat că sâmbătă seara au primit o cerere de ajutor în cazul unei persoane ațâțate de către un urs.

Pentru a răspunde la acest apel, dispeceratul a trimis opt salvamontiștii. Pentru a ajunge la cabană, aceștia au avut de traversat un teren greu accesibil, înaintarea acestora fiind îngreunată de către condițiile meteo.

ADVERTISEMENT