News

Barca răsturnată în Marea Neagră a fost distrusă în larg. Aparținea Marinei din Ucraina și avea explozibil la bord

Barca găsită în largul Mării Negre și adusă la țărm de un echipaj ARSVOM a fost distrusă pentru a nu pune în pericol viața nimănui, conform protocolului.
05.04.2024 | 22:19
Barca rasturnata in Marea Neagra a fost distrusa in larg Apartinea Marinei din Ucraina si avea explozibil la bord
Barca răsturnată în Marea Neagră a fost distrusă în larg. Aparținea Marinei din Ucraina și avea explozibil la bord
ADVERTISEMENT

Localnicii spun că au auzit explozia de la mare distanță. Barca a fost detonată undeva în larg în jurul orei 18:00, lângă Constanța. Unii oameni s-ar fi speriat pentru că autoritățile nu le-au comunicat ce se întâmplă, însă cel mai probabil sunetul a fost provocat de banala detonare controlată a bărcii ucrainene.

Barca răsturnată în Marea Neagră a fost distrusă în larg

Conform Antena 3, barca a fost tratată cu maximă seriozitate de către SRI, deși vorbim despre o simplă ambarcațiune de mici dimensiuni. Cel mai probabil aparținea Marinei Ucrainene și era dotată cu diverse sisteme de bruiaj, dar și cu explozibil. Barca a fost găsită în larg, răsturnată, și a fost tractată de cei de la ARSVOM (Agentiei Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare).

ADVERTISEMENT

Se pare că o parte dintre salvatori au fost nemulțumiți că au fost puși să păzească barca militară timp de 20 de ore, deși aceasta conținea explozibil la bord și ar fi putut să pună în pericol viețile celor din jur. ”Timp de 20 de ore, cei de la ARSVROM au stat lângă barcă. Lângă bombă au stat tancuri de tone de combustibil. Au fost erori de proceduri grave. Ne-au pus viața în pericol”, ar fi transmis ”sursele” Antena 3.

Cert e că nava de mici dimensiuni a fost transferată în zona de trageri antiaeriene Capu Midia, înainte de a fi detonată într-o locație necunoscută, departe de ochii curioșilor. ”Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot“, au explicat, de asemenea, reprezentanții MAPN. Inițial, autoritățile din România nu știau cui aparține barca și se temeau că ar putea exista victime omenești, eventuale persoane înecate în jur.

Barca ucraineană a fost găsită răsturnată în Marea Neagră de ARSVOM

După ce s-a găsit la bord un dispozitiv special de bruiaj, specialiștii SRI și-au dat seama că au de-a face cu o barcă ucraineană. Bărcuța a fost transportată în dana 79 din portul Constanța, fiind păzită nonstop de trupele speciale SRI. Specialiștii ARSVOM sunt de părere că în această barcă ar fi existat cel puțin un om, înainte ca ea să fie răsturnată.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, 03.04.2024 Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a fost alertată de către Centrul Maritim de Coordonare (MRCC) cu privire la o ambarcațiune răsturnată, în zona travers Tuzla. Nava SAR ARTEMIS, din cadrul ARSVOM a fost solicitată să intervină pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare.

La ora 17:45 Sar Artemis a ajuns in poziția indicată și a început căutarea în sector, conform instrucțiunilor de la MRCC. În urma căutărilor nu a fost găsită nicio persoană, urmând a se face investigații cu privire la această situație. Ambarcațiunea a fost remorcată de către nava Sar Artemis, urmând a fi adusă în port“, explicau salvatorii.

ADVERTISEMENT

Marea Neagră este, la fel ca mare parte din Ucraina, teatru de război, astfel că orice incident de acest gen este tratat cu maximă seriozitate de autoritățile din România. Geniștii sunt obișnuiți în special să întâlnească mine marine, care ajung purtate de valuri periculos de aproape de țărmul românesc.

ADVERTISEMENT