News

Bătălia globală pe minerale esențiale pentru tranziția energetică și dependența de China. Țările din întreaga lume iau măsuri protecționiste

Mineralele critice pentru tranziția energetică și dependența de China. Măsurile protecționiste din întreaga lume vor tulbura lanțurile de aprovizionare
11.01.2024 | 16:30
Batalia globala pe minerale esentiale pentru tranzitia energetica si dependenta de China Tarile din intreaga lume iau masuri protectioniste
Dependența Occidentului de mineralele critice din China este o vulnerabilitate strategică majoră / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În 2024, guvernele din întreaga lume vor lua măsuri protecționiste care vor perturba fluxul de minerale esențiale, sporind volatilitatea prețurilor și remodelând lanțurile de aprovizionare din aval. Aceste materiale sunt cruciale pentru tranziția energetică, apărare sau pentru tehnologiile viitorului.

Extracția mineralelor critice, distribuită asimetric

Cu mineralele esențiale încep aproape toate sectoarele care vor stimula creșterea, inovarea și securitatea națională în secolul XXI, de la energia curată la calculul avansat, biotehnologie, transport și apărare. Un studiu al Eurasia Group ia în considerare riscurile generate de bătălia globală pentru minerale critice.

ADVERTISEMENT

Extracția acestor materii prime esențiale este distribuită în mod asimetric în diferite zone geografice. Spre exemplu, o singură țară extrage cel puțin jumătate din cantitatea mondială de litiu, Australia. Litiul este componenta esențială a bateriilor necesare pentru mobilitatea electrică, pentru toate tipurile de dispozitive electronice și pentru sistemele de stocare a energiei care vor garanta o aprovizionare constantă cu energie din surse regenerabile.

Litiul, aurul alb

Aceste aplicații relevante fac din litiu unul dintre cele mai strategice elemente ale economiei globale în anii următori, fiind un factor-cheie în tranziția energetică și în obiectivul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

ADVERTISEMENT

În privința extracției cobaltului, lider este Republica Democratică Congo, în privința nichelului este Indonezia iar în privința așa numitor „pământuri rare” este China. Între timp, între 60% și 90% din majoritatea mineralelor critice sunt prelucrate și rafinate în China. Natura extrem de concentrată a extracției, a prelucrării și a rafinării mineralelor critice face ca lanțurile de aprovizionare cu minerale să fie vulnerabile la blocaje și puncte de blocaj.

„Pământurile rare”, dominate de China

Dar nu toate mineralele critice sunt create în mod egal. Unele, precum galiul și germaniul – utilizate în semiconductori și panouri solare – pot fi parțial schimbate cu alte elemente în cazul unei crize de aprovizionare. Cu toate acestea, altele, cum ar fi litiul și grafitul – „metale pentru baterii”, esențiale pentru producția de mașini electrice – sunt mai puțin substituibile.

ADVERTISEMENT

Lanțurile de aprovizionare cele mai vulnerabile sunt cele ale metalelor de „pământuri rare” de nișă, nelichide și dominate de China, cum ar fi neodimul și disprosiul, necesare în toate domeniile, de la electronice de consum la aplicații de apărare de înaltă tehnologie. Acestea se obțin cu un consum mare de energie, în condiții grele și invazive pentru natură, fiind foarte scumpe în consecință.

Cererea de minerale critice a crescut în ultimii ani, deoarece economiile avansate, cum ar fi Statele Unite și Uniunea Europeană, au început să subvenționeze producția internă pentru a-și stimula sectoarele de calcul avansat și de energie curată, pe fondul concurenței tot mai mari cu China în domeniul tehnologiei. Cu toate acestea, capacitatea acestor țări de a satisface cererea crescândă de minerale creată de aceste politici industriale este îngreunată de dependența lor de mineralele controlate de gigantul asiatic.

ADVERTISEMENT

Aprovizionare, dar cum și de la cine?

Aceasta este o vulnerabilitate strategică atât de mare încât Pentagonul a luat măsura fără precedent de a finanța direct operațiunile de exploatare minieră și rafinare. Națiunile aliate cu SUA au încheiat, de asemenea, acorduri multilaterale, cum ar fi Parteneriatul pentru securitatea mineralelor, menite să sporească aprovizionarea pe plan intern și de la parteneri comerciali prietenoși.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, termenele lungi de realizare a noilor proiecte de exploatare minieră și rafinare induc faptul că aceste eforturi nu vor remedia curând vulnerabilitățile de aprovizionare. Pentru a înrăutăți situația, SUA și UE au adoptat, de asemenea, restricții la import în încercarea de a-și reduce dependența de China și de a promova lanțuri de aprovizionare mai ecologice.

Problema cu această strategie este că exigențele stricte stricte privind originea mineralelor în SUA și legile privind lanțurile de aprovizionare curată în Europa – primele fiind axate pe securitatea națională, iar cele din urmă pe drepturile omului, mediu și standarde de durabilitate – limitează achizițiile de minerale critice la surse acceptabile din punct de vedere geopolitic, exacerbând provocările legate de aprovizionare și crescând volatilitatea prețurilor.

Restricții la export

În timp ce SUA și Europa se luptă pentru a-și asigura mineralele critice, guvernele multor țări producătoare impun un număr tot mai mare de restricții la exportul acestor minerale. Națiunile care se află în topul zăcămintelor de materii prime – în mare parte, dar nu exclusiv țările în curs de dezvoltare – văd o oportunitate unică într-o generație de a-și valorifica poziția în cele mai importante lanțuri de aprovizionare din lume pentru a atrage investiții, a crea locuri de muncă, a păstra profiturile, a avansa în lanțul valoric și a obține o influență în politica externă.

Printre acestea se numără actori consacrați în domeniul mineralelor critice, cum ar fi Australia, Canada, Chile, Republica Democratică Congo, Indonezia și Zambia, precum și țări cu depozite minerale subdezvoltate din Africa Subsahariană, Asia de Sud și Orientul Mijlociu. Multe dintre acestea au început și vor continua să impună măsuri de export pentru minereurile brute, care creează ineficiență pe piață, sporesc volatilitatea prețurilor și riscă să submineze investițiile și producția privată.

În consecință China pune la punct un regim de control al exporturilor pentru a-și transforma în armă dominația sa în domeniul mineritului, în speranța de a obține un avantaj în competiția tehnologică în expansiune cu Statele Unite și aliații săi. Anul trecut, Beijingul a impus restricții la exportul de galiu, germaniu și grafit, iar la sfârșitul lunii decembrie guvernul a adoptat interdicții la exportul de utilaje utilizate pentru rafinarea și separarea elementelor de „pământuri rare”.

Mașinile electrice și aprovizionarea gigafabricilor

În acest an, presiunile concurente din partea importatorilor și exportatorilor de minerale critice vor deveni acute, pe măsură ce guvernele își vor intensifica utilizarea politicilor industriale și a restricțiilor comerciale. În ceea ce privește importatorii, un val de noi „gigafabrici” de mașini electrice vor fi puse în funcțiune în America de Nord și Europa în 2024, cu operațiuni care sunt supuse unor cerințe stricte de aprovizionare.

Noile norme ale Trezoreriei SUA, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie și care impun restricții privind eligibilitatea subvențiilor pentru lanțurile de aprovizionare a vehiculelor electrice, menite să contracareze în mod direct dominația Beijingului în lanțurile de aprovizionare cu metale pentru baterii, vor pune la încercare capacitatea Americii de a achiziționa minerale și produse conexe care nu provin din China.

Măsuri perturbatorii

În ceea ce privește exportatorii, China va începe să pună în aplicare cerințele de acordare a licențelor de export pentru grafit pe care le-a stabilit anul trecut ca răspuns la controalele la export ale SUA asupra industriei sale de semiconductori. Elementele de pământuri rare ar putea fi următoarele.

Președintele indonezian Joko Widodo (Jokowi) ar putea extinde restricțiile de export de nichel și alte metale cum ar fi cuprul, în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din acest an. Deși Jokowi nu candidează din nou, Prabowo Subianto, candidatul aflat în fruntea cursei pentru a-i succeda, ar consolida naționalismul resurselor din Jakarta dacă ar fi ales.

Iar în Africa subsahariană, Tanzania va promulga o interdicție privind exporturile de litiu brut, Nigeria va aplica interdicția de export de minerale pe care a adoptat-o anul trecut, iar Ghana va lua în considerare politici similare. Aceste măsuri vor restricționa fluxul de minerale critice și ar putea perturba lanțuri de aprovizionare importante, cum ar fi cele ale producătorilor occidentali de baterii pentru vehicule electrice în cazul unei interdicții a exporturilor de grafit din China.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Croaziera în care oaspeţii pot călători complet dezbrăcaţi. Cât costă experienţa unică unde...
Croaziera în care oaspeţii pot călători complet dezbrăcaţi. Cât costă experienţa unică unde mergi fără nicio haină în bagaj
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,...
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Mulți români cultivă roșii, dar fac o mare greșeală. Trucul care ajută pentru...
Mulți români cultivă roșii, dar fac o mare greșeală. Trucul care ajută pentru tomate perfect coapte
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face...
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face primele declarații: „Eu am invitat-o în oraș”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii