News

Băutura care ar trebui evitată cu orice preț. Avertismentul specialiștilor

Băutura care trebuie evitată cu orice preț. Poate provoca probleme serioase de sănătate. Avertismentul lansat de specialiști.
07.03.2024 | 12:49
Bautura care ar trebui evitata cu orice pret Avertismentul specialistilor
Ce băutură ar trebui evitată cu orice preț. Sursa foto: Freepik/rawpixel.com
ADVERTISEMENT

Băutura care ar trebui să fie evitată cu orice preț. Specialiștii au spus cât de periculoasă este, de fapt. Poate crește riscul de a dezvolta o afecțiune gravă, pe care o au multe persoane.

Băutura care trebuie evitată cu orice preț. Ce spun specialiștii

Multe persoane consumă băuturi îndulcite artificial de mai multe ori pe săptămână sau zilnic, fără să știe la ce pericole se expun. Experții au lansat un avertisment pentru cei care le consumă.

ADVERTISEMENT

Dacă se consumă doi litri sau mai mult pe săptămână de astfel de băuturi – echivalentul unui suc dietetic mediu de la fast-food –, atunci riscul de bătaie neregulată a inimii, adică fibrilație atrială, crește cu 20%. Prin comparație, persoanele care nu beau aceste băuturi au un risc mai mic de a dezvolta această boală.

Fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii. Multe persoane o descriu ca “tremur”, “flip-flop” sau “flutter” al inimii în piept. În cazul consumului unui număr similar de băuturi ce conțin zahăr, riscul ca această afecțiune să apară este de 10%, conform unui studiu citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Consumul de sucuri pure și neîndulcite, precum cel de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic  de fibrilație atrială. În schimb, este recomandat consumul de apă.

“Apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate”, a declarat Kris-Etherton, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Fibrilația atrială poate provoca probleme grave de sănătate

În SUA, fibrilația atrială reprezintă principala cauză de accident vascular cerebral. De altfel, accidentele vasculare cerebrale ce au legătură cu această afecțiune au tendința de a fi “mai grave decât accidentele vasculare cerebrale cu alte cauze subiacente”, conform precizărilor Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Mai mult, fibrilația atrială poate provoca formarea de cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă. Afecțiunea “poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi. Toate aceste lucruri sunt probabil riscuri pe termen lung”, după cum a declarat, pentru CNN, Dr. Gregory Marcus, profesor de medicină la University of California, San Francisco School of Medicine și șef asociat al cardiologiei pentru cercetare la UCSF Health.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, aproape 40 de milioane de oameni trăiesc cu fibrilație atrială. Dintre aceștia, 6 milioane locuiesc doar în SUA. Mulți dintre cei care suferă de această afecțiune se confruntă cu palpitații, dureri în piept, dificultăți de respirație și oboseală.

În schimb, pentru alții nu apar simptome. Astfel, unele persoane pot avea această afecțiune fără să știe despre ea. După ce este depistată, fibrilația atrială se tratează cu medicamente și modificări în stilul de viață. În unele cazuri, se poate ajunge la intervenții chirurgicale pentru a încetini sau restabili ritmul normal al inimii.

ADVERTISEMENT