Life

Băutura consumată de mulți înainte de culcare ar avea efecte negative pentru somn. Greșeala pe care o fac mulți

Băutura consumată de mulți înainte de culcare ce are efecte negative pentru somn. Multe persoane fac această greșeală înainte de a adormi.
12.03.2024 | 08:50
Bautura consumata de multi inainte de culcare ar avea efecte negative pentru somn Greseala pe care o fac multi
Băutura pe care nu e bine să o consumi seara. Sursa foto: Freepik/svetlanasokolova
ADVERTISEMENT

Care e băutura consumată de mulți înainte de culcare, care ar putea să aibă efecte negative asupra somnului. Multe persoane fac această greșeală seara.

Băutura consumată de mulți înainte de culcare ce ar putea afecta somnul. Cine ar trebui să renunțe la ea

Există numeroase metode care îi pot ajuta pe oameni să aibă un somn mai liniștit. De exemplu, consumul anumitor băuturi sau renunțarea la telefon sau tabletă cu o oră înainte de culcare, precum și cititul unei cărți pot contribui la relaxare.

ADVERTISEMENT

Multe persoane obișnuiesc să consume un pahar cu lapte înainte de a merge la culcare. Experții consideră, însă, că aceasta nu ar fi cea mai bună alegere pentru un somn relaxant.

Încă din copilărie, oamenii s-au obișnuit cu ideea că laptele contribuie la adormire. Experții spun, însă, că această băutură le poate ajuta doar pe unele persoane să adoarmă, nefiind la fel de benefică în cazul altora.

ADVERTISEMENT

John Young, profesor de cercetare clinică și sănătate translațională în cadrul Universității Teesside din Marea Britanie, a spus că cei care au intoleranță la lactoză sau anumite afecțiuni, precum sindromul intestinului iritabil (SII), nu ar trebui să consume lapte înainte de culcare.

În cazul acestor persoane, consumul de lapte poate să provoace diverse simptome, din cauza cărora nu ar putea să doarmă. În plus, și cei care suferă de reflux gastroesofagian ar trebui să renunțe la această băutură seara.

ADVERTISEMENT

“Aceste simptome ar întârzia adormirea și ar putea chiar împiedica o noapte bună de somn. Din acest motiv, acestor persoane li s-ar recomanda să evite laptele înainte de culcare.

De asemenea, oricine suferă de reflux gastroesofagian (reflux acid) probabil că ar experimenta simptome de arsură stomac și regurgitare dacă a consumat lapte sau orice alt aliment bogat în proteine înainte de a merge la culcare”, a explicat medicul, potrivit Mirror.

ADVERTISEMENT

Cum ar ajuta, de fapt, consumul de lapte înainte de culcare

Somnul odihnitor nu ar avea legătură neapărat cu laptele consumat seara, ci cu alți factori, precum dieta generală sau exercițiile fizice. Nu există dovezi care pot demonstra faptul că laptele este de ajutor dacă e consumat înainte de culcare.

“Probele care arată că laptele înainte de culcare îmbunătățește capacitatea noastră de a adormi și de a avea un somn nocturn bun sunt în realitate contradictorii: un somn nocturn bun este mult mai influențat de dieta noastră generală, activitatea fizică și expunerea la lumina soarelui pe parcursul zilei”, a adăugat Young.

Expertul a mai explicat, totodată, de ce consumul de lapte seara le ajută pe multe persoane. Acest aliment este bogat în triptofan, un aminoacid utilizat de organism pentru producerea de melatonină, hormonul somnului.

“Sunt mai multe motive pentru care consumul de lapte înainte de culcare ar trebui să ajute. Primul este că e bogat în ceva numit triptofan, un aminoacid pe care corpul îl utilizează pentru a produce melatonină.

Corpurile noastre reglează ciclul nostru zilnic de trezie și somn în funcție de nivelurile de melatonină din sânge. Producția de melatonină atinge maximul în timpul nopții și scade rapid în primele ore ale dimineții pe măsură ce ne apropiem de o obișnuită de trezire”, a mai explicat specialistul.

John Young a mai spus că laptele poate să aibă, de fapt, un efect “psihologic” asupra organismului. Explicația este faptul că “am fost hrăniți cu lapte înainte de culcare de când ne-am născut”. Din acest motiv, consumul de lapte reprezintă o rutină pentru multe persoane.

Cei care simt că un pahar cu lapte îi ajută, într-adevăr, să doarmă mai bine, atunci “nu există dovezi științifice convingătoare”, care să susțină că trebuie să renunțe la acest obicei, după cum a adăugat specialistul.

Pentru un somn cât mai liniștit, există alte trucuri. Consumul de alimente bogate în triptofan la micul dejun, precum terciul sau ouăle, ar putea fi de mare ajutor. Și activitatea fizică sau expunerea la soare ziua pot contribui la un somn sănătos.

ADVERTISEMENT
Tags: