Life

De ce este bine să bei lapte cald seara, înainte de somn. Beneficii de care nu ai știut 

Beneficiile consumului de lapte cald seara, înainte de a adormi. Nu știai cât de mult te poate ajuta. Ce spun specialiștii?
15.02.2024 | 14:24
De ce este bine sa bei lapte cald seara inainte de somn Beneficii de care nu ai stiut
Cum ajută organismul laptele cald consumat noaptea. Sursa foto: csid.ro
ADVERTISEMENT

Lapte cald seara, înainte de somn? Posibil să ți se pară bizar dacă ți-ar spune cineva să faci asta. Primul lucru la care te gândești este unul negativ, mai exact faptul că îți va tulbura sistemul digestiv și inclusiv starea de somn. Însă, efectele sunt altele.

Ce efecte are laptele cald, consumat noaptea, înainte de somn?

Sunt cercetări care atestă faptul că noaptea, chiar înainte de a te pune la somn, poți bea o cană de lapte cald. Unul dintre efecte va fi acela că te va ajuta să adormi mai rapid și mai profund. Cum este posibil?

ADVERTISEMENT

Laptele are un conținut de triptofan, adică un aminoacid care contribuie la producția de serotonină și melatonină, două substanțe vitale pentru organismul nostru, deoarece reglează somnul. Ciclurile lui vor fi toate respectate.

De asemenea, află și că laptele este bogat în nutrienți diferiți, de care corpul nostru depinde în totalitate: vitamina D, proteine sau Calciu. Acestea nu doar că facilitează somnul, dar contribuie și la întărirea oaselor.

ADVERTISEMENT

Totodată, laptele cald ”alungă” bacteriile nocive din organism, întărește și sistemul imunitar, nu doar osos și repară țesuturile. Pe lângă acestea, dacă ești stresat, o cană cu un astfel de produs îți va reduce imediat din agitație.

Cercetările mai arată și că laptele hidratează foarte bine organele interne, este ca un balsam pentru ele. Totuși, cum procedezi dacă suferi de intoleranță la lactoză? Evident, vei evita acest tip de consum, dar poți apela în schimb la alternative de lactate, precum: laptele din orez, de soia, din migdale sau laptele din nucă de cocos.

ADVERTISEMENT

Ce faci daci ai intoleranță la lactoză?

Potrivit statisticilor, 75% dintre oamenii al căror organism nu tolerează laptele au și intoleranță la fructoză, ceea ce va afecta în mod cert sistemul digestiv. Balonarea și senzația de arsură sunt unele dintre consecințele intoleranței.

” Studiile au aratat ca 75% din pacientii cu intoleranta la lactoza au concomitent si intoleranta la fructoza, asa ca de multe ori asocierea de lactate si fructe sau sucuri de fructe poate accentua starile de disconfort. Desi este apanajul lumii asiatice, si la noi exista persoane al caror sistem digestiv, din cauza unei determinari genetice, nu poate digera si absorbi lactoza, adica dizaharidul din lapte responsabil de gustul dulceag al acestuia. 

ADVERTISEMENT

Practic, lactoza, ca sa fie metabolizata, ar trebui scindata in intestinul subtire in glucoza si galactoza sub actiunea enzimatica a lactazei, intrucat  doar aceste monozaharide pot fi absorbite prin mucoasa intestinului subtire. Asadar ele raman nescindate si nu pot fi absorbite, trecand mai departe in intestinul gros unde vor fermenta si vor genera balonarea si restul simptomelor”, potrivit. dr. Oana Cuzino.

ADVERTISEMENT