News

Belarus vrea rachete rusești cu capabilități nucleare la granița cu Polonia și Ucraina. „Lukașenko, executant, sponsorul e Putin”

Considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, președintele Alexandr Lukașenko a anunțat că Belarus intenționează să instaleze la granițe sisteme de rachete rusești cu capabilitate nucleară.
13.11.2021 | 19:16
Belarus vrea rachete rusesti cu capabilitati nucleare la granita cu Polonia si Ucraina Lukasenko executant sponsorul e Putin
Alexandr Lukașenko vrea să instaleze la granițe sisteme de rachete rusești
ADVERTISEMENT

Potrivit președintelui Alexandr Lukașenko, Belarus intenționează ca sistemele de rachete rusești cu capabilitate nucleară să fie amplasate la granițele din vestul și din sudul țării, după cum a declarat sâmbătă liderul de la Minsk într-o revistă rusească de profil militar.

Lukaşenko a declarat publicației respective că Belarus are nevoie de sistemul de rachete balistice mobil Iskander, care are o rază de acţiune de până la 500 km şi poate transporta focoase convenţionale sau nucleare, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Rachete balistice Iskander la granițele cu Polonia și cu Ucraina

“Am nevoie de mai multe divizii în vest şi în sud, lasă-le să stea acolo”, a declarat Lukașenko pentru sursa citată, în contextul în care Belarus se învecinează la vest cu Polonia și cu Lituania, state membre ale Uniunii Europene, iar la sud cu Ucraina.

Declarațiile în cauză nu fac decât să inflameze și mai mult spiritele în zonă, unde situația este deja tensionată, după ce Belarus a fost acuzată de Uniunea Europeană că a declanșat o criză majoră prin aducerea în țară a mii de migranți, pe care i-a îndreptat apoi spre granița cu Polonia.

ADVERTISEMENT

Lukașenko a evitat să declare dacă a avut până acum discuții cu Rusia în acest sens, iar o solicitare a agenției Reuters către Ministerul Apărării de la Moscova, legată de dorința liderului de la Minsk, a rămas fără răspuns.

Polonezii atacă dur: ”Lukașenko este executant, sponsorul e Putin”

”Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, în timpul unei dezbateri de urgență din Parlament, cu privire la criza refugiaților.

ADVERTISEMENT

Aliat de bază al Belarusului, Rusia a anunțat la finalul lunii mai a acestui an că a eliberat o nouă tranșă de 500 de milioane de dolari către guvernul de la Minsk, a doua dintr-un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pe care Moscova l-a promis ca ”parte a eforturilor de a stabiliza situaţia din ţara vecină”.

Putin, sprijin total pentru prietenul Lukașenko

Discuțiile din mai dintre Lukașenko și Putin s-au purtat la bordul unui iaht, în stațiunea Soci, și au fost interpretate drept un sprijin fățiș al liderul rus pentru partenerul de la Minsk, criticat dur atunci pentru deturnarea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

ADVERTISEMENT

Prima tranșă din ajutorul promis Belarusului de către Rusia a fost livrată în octombrie 2020. La ultima întâlnire cu Lukașenko, Vladimir Putin a declarat că țara lui va crește numărul de zboruri către Belarus în încercarea de a compensa efectul interdicțiilor de zbor impus de UE ca urmare a episodului Protasevici.

 

 

 

ADVERTISEMENT