Life

Beneficiile apei de mare asupra pielii și părului. Ce spun medicii

Apa sărată de mare, beneficii asupra pielii și părului. Ce spun specialiștii despre proprietățile apei de mare și cum putem beneficia de ele
06.08.2023 | 22:00
Beneficiile apei de mare asupra pielii si parului Ce spun medicii
Apa sărată de mare, beneficii pentru piele și păr. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Apa de mare sărată are multe beneficii asupra pielii și părului. Pentru a beneficia de avantajele apei de mare, este recomandat să o folosim cu moderație și să alterneze cu produse de îngrijire potrivite pentru tipul nostru de piele și păr. Specialiștii ne recomandă să nu abuzăm de apa sărată atunci când suntem în vacanță, deoarece aceasta poate avea și efecte negative.

Apa sărată de mare ne ajută să avem o piele frumoasă și un păr sănătos

Apa sărată de mare aduce numeroase beneficii pielii și părului datorită conținutului său bogat în minerale esențiale. Aceasta conține săruri minerale precum magneziu, calciu, potasiu și zinc, precum și oligoelemente. Toate acestea au un rol important în menținerea sănătății și frumuseții pielii și părului.

ADVERTISEMENT

“Apa de mare are proprietăți exfoliante și detoxifiante, contribuind la îndepărtarea celulelor moarte și a impurităților de la suprafața pielii. De asemenea, ajută la echilibrarea nivelului de uleiuri naturale din piele, fiind benefică pentru persoanele cu ten gras sau cu tendințe acneice. Apa sărată poate ajuta și la calmarea iritațiilor și inflamațiilor, având efecte antiinflamatorii.

În ceea ce privește părul, apa sărată de mare poate oferi volum și textură. Prin pulverizarea unei soluții de apă sărată pe păr și ulterior uscarea acestuia, se obține un efect de bucle lejere și un aspect plin de volum. De asemenea, mineralele din apa sărată de mare hrănesc și hidratează firul de păr, ceea ce poate contribui la întărirea și strălucirea acestuia”, a declarat Rodica Baciu, medic dermatolog, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Care sunt dezavantajele expunerii îndelungate la apa de mare

Apa sărată de mare poate fi un aliat excelent pentru sănătatea și frumusețea pielii și părului, oferind beneficii vizibile. Totuși, ca în cazul oricăror produse naturale, este important să se țină cont de anumite aspecte. Specialiștii spun că este indicat să se adopte o abordare echilibrată pentru a obține cele mai bune rezultate.

“Unul dintre cele mai evidente dezavantaje este deshidratarea. Deși pare paradoxal, apa sărată de mare poate cauza deshidratare din cauza concentrației mari de sare. Atunci când stăm în apă pentru o perioadă îndelungată, pielea noastră poate absorbi apa sărată. Acest lucru poate conduce la eliminarea excesivă a apei din organism prin transpirație.

ADVERTISEMENT

Astfel, expunerea prelungită la apa mării fără hidratare corespunzătoare poate duce la deshidratare, ceea ce poate afecta negativ sănătatea și performanța fizică. Apa sărată poate usca și irita pielea, mai ales dacă stăm în apă timp îndelungat. Acest lucru poate agrava afecțiunile preexistente ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. De asemenea, persoanele cu pielea sensibilă pot dezvolta reacții alergice la compușii din apa sărată. Iar acest lucru poate provoca mâncărimi, roșeață și iritații.

Expunerea îndelungată la apa mării poate afecta și sănătatea ochilor. Apa sărată poate provoca senzații de arsură și iritații la nivelul ochilor, mai ales în cazul persoanelor care poartă lentile de contact. Sarea și alte impurități din apă pot afecta calitatea vederii și pot agrava afecțiunile oculare existente”, a mai adăugat medicul Rodica Baciu.

ADVERTISEMENT

Cum să ne îngrijim corect pielea și părul după contactul cu apa sărată a mării

După ce am stat în apă de mare, este important să acordăm o atenție specială îngrijirii pielii și părului pentru a-i restabili sănătatea și strălucirea. Medicul dermatolog are câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii și părului după expunerea la apa mării.

“După ce ieși din apă, spală-te cu apă dulce pentru a îndepărta sarea și impuritățile rămase pe piele. Evită să freci pielea prea tare pentru a nu agrava eventualele iritații. Aplică o cremă hidratantă potrivită pentru tipul tău de piele. Este de preferat una care conține ingrediente calmante, cum ar fi aloe vera sau extract de ceai verde.

Hidratarea este esențială pentru a restabili nivelul de umiditate al pielii după expunerea la apa sărată. Dacă petreci timp în aer liber după ce ai stat în apă, asigură-te că folosești o cremă de protecție solară. Crema trebuie să fie cu factor de protecție adecvat pentru a preveni arsurile solare și a proteja pielea de radiațiile UV. Aceste recomandări se aplică și în cazul podoabei capilare.

Părul trebuie spălat și clătit bine cu apă, pentru a elimina sarea. După ce ai clătit părul, aplică un balsam sau o mască de păr pentru a-l hidrata și a-l proteja împotriva uscării. În plus, în zilele în care ai stat în apă sărată, încearcă să eviți utilizarea excesivă a uscătorului de păr și a aparatelor de stilizare cu căldură. Acestea pot agrava uscarea și fragilitatea părului”, a mai spus Rodica Baciu, medic dermatolog, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT