Sport

Benfica Lisabona, anchetată pentru blaturi! Președintele Rui Costa e suspectat că a aranjat meciuri

Clubul Benfica este investigat pentru că ar fi trucat meciuri în perioada 2016-2020, între persoanele vizate fiind și fosta glorie Rui Costa, președintele clubului.
11.01.2023 | 09:23
Benfica Lisabona anchetata pentru blaturi Presedintele Rui Costa e suspectat ca a aranjat meciuri
Fostul internațional Rui Costa, actualmente președinte al Benficăi, este pe lista persoanelor anchetate într-un scandal legat de meciuri trucate. Colaj Fanatik/Foto hepta.ro
ADVERTISEMENT

Despre meciuri trucate la Benfica s-a vorbit încă din toamna lui 2018. Au fost arestări, iar în 2021, fostul președinte, Luis Filipe Vieira, a demisionat. Ancheta a mers însă mai departe, perioada cercetată de procurori fiind extinsă. Iar între cei suspectați că au participat la aranjarea de meciuri se află și fostul mare mijlocaș Rui Costa, actualul președinte al clubului.

Aflat în vizorul procurorilor, Rui Costa e în conducerea lui Benfica din 2008 și președinte din 2021

Cazul Benfica a explodat în 2018 ca o variantă portugheză a celebrului ”scandal al folcloristelor” avându-l în prim-plan pe Gheorghe Ștefan ”Pinalti”. Totul pornind de la blogul Mercado de Benfica, atribuit unui hacker, Rui Pinto.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut publice mesaje pe mail care relevau că gruparea din Lisabona plătea prostituate și camere de hotel arbitrilor în perioada 2013-2018. O activitate în care erau implicați Paulo Goncalves, consilier juridic al clubului, un alt oficial judiciar, Jose Silva, dar și Nuno Cabral, fost observator al Ligii Portugheze.

Au fost zeci de meciuri în care s-ar fi consemnat fapte incriminate. Incluse la categoria corupție, folosirea funcției în interese proprii, delapidare și fraudă informatică.

ADVERTISEMENT

Cazul a dus, în 2021, la demisia fostului președinte al clubului, Luis Filipe Vieira. Care a și fost arestat pentru înșelăciune, fraudă fiscală, fals și spălare de bani.

Ancheta nu s-a oprit însă. Și, acum, când Benfica a fost între revelațiile toamnei în Champions League, cazul ia o nouă turnură. Cercetările vizează perioada 2016-2020, se bazează tot pe e-mail-uri piratate, și se referă la meciuri cu rezultate trucate.

ADVERTISEMENT

Informația a fost făcută publică inițial în presă. Iar la presiunea mass-media, oficialii clubului au recunoscut că persoane din conducere s-au prezentat în instanță în 3 ianuarie. Însă au precizat că nu pot da detalii fiind vorba despre o investigație în curs.

”Record” scrie însă că pe lista celor acuzați sunt persoanele din Consiliul de Administrație, dar și fostul mare mijlocaș portughez Rui Costa. Chiar dacă acesta este președintele clubului din 2021, când a preluat poziția de la Vieira. Și aceasta pentru că ex-internaționalul care a jucat la clubul din Lisabona, dar și la Fiorentina și Milan, a ajuns în conducerea clubului în 2008.

ADVERTISEMENT

Ce riscă Benfica

Cazul este extrem de serios nu doar pentru că ar putea duce la alte condamnări pentru persoane din conducerea clubului. Ci și pentru că ar putea să o afecteze pe Benfica din punct de vedere sportiv.

Aceasta în cazul în care se va dovedi că clubul a promis recompense pentru jucători sau persoane din stafful tehnic al adversarilor. Caz în care sancțiunile ar putea merge de la o amendă uriașă, la depunctare sau chiar retrogradare. O afacere de urmărit.

ADVERTISEMENT