News

Gheorghe Ștefan ”Pinalti” scapă de condamnarea în dosarul ”Giga TV”, după 50 de zile la închisoare. Decizia îl afectează și pe Viorel Hrabenciuc

Gheorghe Ștefan ”Pinalti” scapă de condamnarea în dosarul Giga TV, din care a executat deja o parte din pedeapsă. Dosarul se va rejudeca.
17.11.2022 | 17:10
Gheorghe Stefan Pinalti scapa de condamnarea in dosarul Giga TV dupa 50 de zile la inchisoare Decizia il afecteaza si pe Viorel Hrabenciuc
Gheorghe Ștefan ”Pinalti” a primit o concesie nesperată din partea judecătorilor de la Tribunalul București / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț și patron al clubului de fotbal Ceahlăul, a obținut o concesie aproape nesperată din partea judecătorilor, în dosarul Giga TV, în care a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare, în septembrie 2021.

Judecătorii au admis cererea de revizuire depusă de ”Pinalti” anul acesta

Deși a fost eliberat condiționat, după 50 de zile petrecute în spatele gratiilor, ”Pinalti” a depus o cerere de revizuire a condamnării, la sfârșitul lunii iulie, soluționată în urmă cu câteva zile de judecătorii de la Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

Astfel, magistrații au admis ”în principiu” cererea de revizuire formulată de Gheorghe Ștefan împotriva sentinței din dosarul Giga TV. Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată de procurori.

Admiterea în principiu a unei cereri de revizuire este echivalentă cu rejudecarea pe fond a cauzei și se aplică atunci când au fost invocate ”temeiuri legale pentru redeschiderea procedurilor penale”.

ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc, Narcisa Iorga și Laura Georgescu se întorc în instanță

Rejudecarea cauzei a fost stabilită pentru 12 decembrie 2022, dată la care vor fi citați și ceilalți inculpați în acest dosar: Viorel Hrebenciuc, Laura Georgescu și Narcisa Iorga. În cazul acestora, instanța a dispus asigurarea apărării din fonduri publice, cu excepția cazului în care aceștia vor dori să-și angajeze proprii avocați.

În dosarul Giga TV, Gheorghe Ștefan a fost eliberat condiționat după doar 50 de zile petrecute în închisoare, pentru abuz în serviciu. Conform procurorilor, în calitate de patron al postului de televiziune Giga TV, Ștefan i-ar fi solicitat lui Hrebenciuc să intervină pe lângă Laura Georgescu, la acea dată șefa CNA, pentru ca instituția să revină asupra deciziei de retragere a licenței audio-vizuală. Cea care i-ar fi recomandat lui Pinalti să acționeze în acest fel, susțin procurorii, a fost Narcisa Iorga, fost membru CNA.

ADVERTISEMENT

În această cauză, Hrebenciuc a fost condamnat la 3 ani de închisoare, Laura Georgescu la 4 ani și 4 luni, iar Narcisa Iorga a primit 3 ani cu suspendare. În timp ce Ștefan și Hrebenciuc au fost eliberați condiționat, Laura Georgescu a depus o contestație în anulare la Curtea De Apel București, cu termen pe 22 noiembrie.

De ce a făcut Gheorghe Ștefan cererere de revizuire într-un dosar în care și-a executat deja pedeapsa

Decizia de luna aceasta a Tribunalului București îl va ajuta pe Gheorghe Ștefan în contextul sentinței pe care acesta o așteaptă în dosarul ”Poșta Română”, în care, pe fond, a fost condamnat la 4 ani și 9 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

În acest caz, Ștefan a invocat intervenirea termenului de prescripție, după decizia CCR conform căreia România nu a avut o legislație în acest sens între 2018 și 2022. Curtea de Apel București va da sentința în dosarul ”Poșta Română” pe data de 9 decembrie.

În mai 2017, Gheorghe Ștefan primise o condamnare de 8 ani de închisoare în acest dosar, însă Curtea de Apel București a anulat sentința și a trimis cazul spre rejudecare.

Prejudiciu de 1,4 milioane euro în dosarul ”Poșta Română”

În dosarul ”Poșta Română”. Gheorghe Ștefan este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, fiind achitat pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Prejudiciul în acest dosar este de 1,4 milioane euro, sumă pentru care ar putea continua urmărirea fostului primar pe cale civilă. Mai exact, instanțele vor putea să decidă dacă prescripția se aplică și din punct de vedere civil, în cazurile pentru care se va aplica decizia Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT