News

Berea se scumpește și ea cu 20%. Producătorii, afectați de prețurile la energie și materii prime

Berea s-ar putea scumpi în acest an cu până la 20% în contextul creșterii galopante a prețurilor la energie dar și la materiile prime, susțin producătorii români.
20.02.2022 | 20:10
Berea se scumpeste si ea cu 20 Producatorii afectati de preturile la energie si materii prime
Berea se scumpește cu până la 20%, anunță producătorii interni. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pe fondul creșterii galopante a prețului la energie, ce alimentează o inflație de peste 10%, producătorii români susțin că berea se va scumpi și ea cu până la 20% în viitorul imediat.

Aceștia spun că această scumpire este cauzată și de creșterea prețului la materiile prime și avertizează că deja mulți producători mici locali au dat faliment.

ADVERTISEMENT

Berea, mai scumpă cu 20%

Producătorii locali din România susțin că principalul motiv pentru scumpirea berii o reprezintă creșterea prețurilor la energie. Potrivit acestora, facturile la energie electrică au crescut și cu 50% în această perioadă.

Aceștia susțin că deja caută soluții, cum ar fi panourile fotovoltaice, pentru a menține cât mai scăzute costurile de producție.

ADVERTISEMENT

„Noi, păstrând temperaturi scăzute pentru bere atât în perioada de fermentație, cât și în perioadele de păstrare, camerele frigorifice consumă destul de multă energie electrică și ne afectează foarte mult.

Încercăm să mutăm foarte mult partea de producție în timpul zilei și să folosim panourile fotovoltaice. Suntem în discuții să ne montăm panouri fotovoltaice pe toată hala de producție și așa sper să reducem mult, peste 50 la sută din costuri”, a declarat pentru Digi24 Ștefan Iordache, producător de bere artizanală.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că berea s-ar putea scumpi cu până la 20% în condițiile în care cu această situație se confruntă nu doar micii producători de bere artizanală, ci și marile companii internaționale prezente pe piața din România.

Mai mult, producătorii de bere susțin că această scumpire este dictată și de creșterea prețurilor la materiile prime, unde s-a înregistrat o creștere cu 30% față de anul trecut. Acest fapt s-a datorat și producției mai slabe de malț de anul trecut.

ADVERTISEMENT

„Producția de malț anul trecut a fost foarte mică. În nordul Europei, undeva la jumătate, în Canada la 27 la sută mai puțin. Drojdia, sticlele, absolut tot ce intră pe traseul de producție s-a scumpit. Se adaugă și inflația un pic. Ne-am gândit să ne diversificăm, să intrăm și pe alte tipuri de produse, slab alcoolizate, care nu au treabă cu malțul, mai ales că e o nișă neexploatată la noi”, a declarat și Bogdan Pascu, berar craft.

Asociația Berarilor din România a declarat că cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi micii producători de bere artizanală, un segment al pieței ce înregistrase o creștere spectaculoasă în ultimii ani.

„Cei mai expuși sunt micii producători. România, de altfel, a înregistrat un număr în creștere de producători de bere de talie mică, deci mici afaceri familiale. Pentru acest segment de producție, interdicțiile și măsurile luate în contextul pandemic au venit ca un obstacol mai consistent”, a declarat pentru Digi24 Julia Leferman, de la asociația „Berarii României”.

Potrivit sursei citate, anul trecut patru fabrici mici producătoare de bere din București au intrat în faliment.

România, al șaptelea producător de bere din UE

Statisticile Eurostat au plasat țara noastră pe locul șapte din cele 27 de state membre ale UE în anul 2020 în clasamentul țărilor producătoarea de bere. În acel an s-au produs în Uniunea Europeană aproape 32 miliarde de litri de bere cu alcool, producția UE fiind echivalentul a aproximativ 74 de litri per locuitor.

În acest clasament, România era devansată de Germania, Polonia, Spania, Olanda, Franța și Cehia.

Circa 61.000 de oameni lucrează în industria berii din România, iar producția internă acoperă 97% din consumul intern de bere.

Ultimele date furnizate de Asociația Berarilor din România pentru anul 2020, primul an afectat complet de pandemia COVID, arăta o stagnare a pieței de bere cu o creștere de 0,5%. Contribuția la bugetul de stat, venită doar din partea membrilor acestei asociații, a fost în 2o20 de aproape 300 de milioane de euro.

Berea preferată de către români este berea lager, cu o pondere de 93,8%. Mixurile de bere și berile aromatizate și-au adjudecat 3,2% din piață, iar categoria specialități, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roșie etc. 1,6% din piață. Berea fără alcool a deținut o pondere de 1,4%.

ADVERTISEMENT