News

Biserica din lemn din Borșa a ars din temelii, chiar de Florii. Pompierii nu au putut salva nimic

Biserica din lemn din Borșa a ars din temelii, chiar de Florii. Pompierii au ajuns rapid la fața locului, însă nu au mai putut salva nimic din calea flăcărilor.
09.04.2023 | 17:59
Biserica din lemn din Borsa a ars din temelii chiar de Florii Pompierii nu au putut salva nimic
Biserica din lemn din Borșa a ars din temelii. Foto: Știrile PRO TV
ADVERTISEMENT

Biserica din lemn din Borșa a ars din temelii. Pompierii au deplasat la fața locului mai multe autospeciale, fără folos, însă. Potrivit Știrile PRO TV, focul a cuprins Biserica ”Înălțarea Domnului” chiar de Florii, din care nu a mai rămas nimic după venirea pompierilor.

Biserica din lemn din Borșa a ars din temelii

”Două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție Borșa si un echipaj din cadrul Secției Vișeu de Sus intervin pentru lichidarea incendiului izbucnit la biserica din lemn din Borșa Complex. De asemenea, un echipaj medical SMURD se află la locul intervenției. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, au transmis pompierii.

ADVERTISEMENT

Fumul gros ce ieșea de sub turla bisericii a fost observat de un localnic, el fiind cel care a dat alarma, însă din fericire nimeni nu a fost rănit. Cu toate acestea, biserica s-a transformat în scrum la scurt timp după izbucnirea acestui incendiu. Se pare că acest incendiu ar fi izbucnit de la o lumânare care a fost lăsată aprinsă în interiorul bisericii.

Sursa citată menționează că biserica nu era monument istoric și era asigurată. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a transmis că biserica era construită acum 30 de ani, iar pagubele vor fi acoperite cel mai probabil de asigurator, pentru că lăcașul de cult era asigurat.

ADVERTISEMENT

”Cu profundă îngrijorare pentru comunitatea credincioşilor ortodocşi din Parohia Borşa Complex, am aflat de tragedia care tocmai a avut loc prin izbucnirea unui devastator incendiu la biserica lor de lemn în stil maramureşean. Biserica a ars în totalitate şi nu au mai putut fi salvate multe lucruri. Biserica este nouă, a fost construită în ultimii 30 de ani, deci nu este monument istoric!”, precizează instituţia, conform sursei citate.

Informația a fost confirmată inclusiv de părintele protopop al Vișeului, Mihai Chira. ”Protopopul Vişeului, din îndemnul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, s-a deplasat de îndată la faţa locului pentru a-i fi alături Părintelui Paroh Pop Ioan Constantin, Consiliului Parohial şi credincioşilor în aceasta situaţie grea prin care trec într-o zi de mare sărbătoare creştina ,Praznicul Floriilor, urmând să se facă evaluarea situaţiei şi să informeze Sfânta Episcopie despre cele constatate.

ADVERTISEMENT

Totodată, Protopopul Vişeului, Pr. Mihai Chira, se va implica, în parteneriat cu Primăria, spre a identifice un loc potrivit pentru săvârşirea Sfintelor Slujbe în săptămâna Sfintelor Pătimiri şi a slujbelor legate de Sărbătoarea Învierii Domnului şi a tuturor celorlalte slujbe, până la construirea unui nou locaş de cult”, a transmis Episcopia.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Protopopiatul Vişeu, Parohiile şi mănăstirile din zonă au anunțat că vor ajuta în aceste momente grele prin care trec cei care aveau în grijă această biserică din Maramureș care a ars din temelii. Mai mult, credincioșii au promis că vor contribui la construcția unei noi biserici.

ADVERTISEMENT

”Rugând pe Dumnezeu să dea putere tuturor: păstorului şi credincioşilor să depăşească acest eveniment tragic, mulţumim Domnului că nu au fost victime umane şi pierderi de vieţi omeneşti, vă asigurăm de toată susţinerea şi solidaritatea noastră fraternă. Dumnezeu şi Maica Domnului să vă întărească şi liniştească dăruindu-vă pacea şi liniştea necesară să puteţi cinsti, trăi şi simţi creştineşte sărbătoarea Învierii Domnului! Amin!”, a mai transmis Episcopia.

ADVERTISEMENT
Tags: